Plavkyně Závadová chystá radikální změnu tréninku, přesune se do Austrálie

Plavkyně Barbora Závadová, jejíž hlavní disciplínou je polohový závod, plánuje radikálním způsobem změnit přípravu. Sedminásobná česká rekordmanka se chystá na začátku příštího kalendářního roku do Austrálie, kde by ráda vydržela v ideálním případě až do příští olympiády. Ta se přitom uskuteční až za čtyři roky v Tokiu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Závadová doplavala v polohovém závodě na 400 metrů čtvrtá

Barbora Závadová doplavala v polohovém závodě na 400 metrů čtvrtá | Foto: Michal Jurman

Olympijské hry jsou pro plavce vrcholem kariéry. Barbora Závadová obětovala všechno už hrám v Riu. Kvůli čtyři a půl minuty dlouhému závodu naplavala naše nejlepší polohovkářka v tréninku za deset měsíců 2200 km a stejně to stačilo pouze na čtrnácté místo. I proto přišly na řadu úvahy o změně prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány Barbory Závadové zjistil reportér ČRo Radim Sajbot

„Nenapadlo mě to z ničeho nic. Já už o tom uvažuji asi tak šest let a teď to začalo být trošičku reálnější, protože mě do toho tlačil můj bývalý trenér Jaroslav Strnad, který říkal, že pokud chci být lepší, tak musím trénovat s těmi nejlepšími. Pro mě je jediná možnost Austrálie, protože v Evropě holky polohovkářky mezi sebe moc nepouští,“ vysvětluje Závadová.

Barbora Závadová chce být co nejlepší a u nás k tomu nemá podmínky. Např. v Praze se připravovala ve skupině s muži, a předtím v Ostravě neměla dokonce žádného tréninkového partnera. A i když je plavání individuálním sportem, tak bez kvalitního týmu lidí okolo nejde dělat na té nejvyšší úrovni.

„Mezinárodní program, kam bych se chtěla dostat, zahrnuje třeba top pět nejlepší plavců na světě, proto tak moc záviselo na umístění v Riu, abych měla lepší vyjednávací pozice. Teď začínám úplně ode dna a snažím se je tam uprosit.“

V prvních měsících bude žít z úspor

Barbora Závadová cítí, že ve svých 23 letech má vrchol teprve před sebou. Jenže díky zkušenostem už také ví, že skutečná světová špička trénuje v úplně jiných podmínkách. Také proto je bronzová medailistka z mistrovství Evropy z roku 2012 v kontaktu s trenérem Michaelem Bohlem, v jehož skupině by se měla od příštího roku připravovat.

„Trénoval mistra světa z loňského roku. Má skupinu asi osmi plavců, kteří jsou fakt dobří. Nejlepší doba, kdy tam přijet, je leden, protože tam začínají novou sezonu, takže nepřijedu do rozjetého procesu, ale naopak na začátek.“

Rozhodujícím faktorem celého tohoto projektu jsou však peníze. Barbora Závadová má v plánu vyrazit k protinožcům nejprve na několik měsíců. A pak se uvidí, jestli se jí podaří sehnat financování i na delší období.

„Chci tam jet na jaro na tři čtyři měsíce, to bude taková zkušební doba, a pak se rozhodnout, jestli tam zůstanu a právě budu hledat peníze. Je to dost peněz, takže si tam možná potom časem lehkou brigádu, ale ze začátku budu žít z úspor, které samozřejmě teď mám, ale jestli tam budud chtít být déle, tak to nevyjdou,“ vysvětluje trojnásobná česká plavecká královna, která věří, že i v budoucnosti může vozit další medaile z mistrovství Evropy a že může pravidelně plavat také ve finále mistrovství světa.

Radim Sajbot, Vojtěch Man, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme