Amnesty International se může vrátit do svého sídla v Moskvě. Podle úřadů došlo k nedopatření

Pobočka mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International se bude moci vrátit do svého sídla v Moskvě, které jí ve středu zavřel městský úřad pro správu státního majetku. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informoval předseda kremelské rady pro lidská práva Michail Fedotov poté, co o věci hovořil s prezidentem Vladimirem Putinen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevské úřady zapečetily pobočku Amnesty International

Moskevské úřady zapečetily pobočku Amnesty International | Zdroj: Reuters

„Pronájem byl kompletně obnoven. Budou se moci do kanceláře vrátit v nejbližší budoucnosti. Putin o tom byl informován," sdělil Fedotov na dotaz agentury. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ještě ve středu novinářů řekl, že o problémech Amnesty International nic neví.

Regionální ředitel organizace pro Evropu John Dalhuisen po schůzce Fedotova s prezidentem Putinem informoval Reuters, že organizaci kontaktoval šéf ruského úřadu pro správu státního majetku Vladimir Jefimov, který řekl, že šlo o nedopatření. Zároveň pozval zástupce Amnesty International na pondělí ke schůzce. V pátek je v Rusku svátek.

Dalhuisen ve středu v reakci na uzavření moskevské kanceláře řekl, že tento krok může být součástí tvrdého postupu státních orgánů vůči občanským skupinám, které kritizují Kreml. Nicméně připustil, že může existovat i jiné vysvětlení.

Moskevský úřad pro správu státního majetku, od nějž si organizace kanceláře pronajala, svůj krok zdůvodnil tvrzením, že Amnesty International ignorovala opakované výzvy k vyrovnání nedoplatků nájemného.

Dalhuisen toto „vysvětlení" rozhodně odmítl. „Toto bizarní tvrzení jednoduše není pravdivé," uvedl podle Reuters. Řekl, že organizace vůbec nedostala žádná upozornění a kromě toho má dokumenty potvrzující, že nájemné bylo zaplacené, a to včetně října.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme