Do F1 míří další teenager. Kvůli sponzorovi mohl tým Williams Strolla oznámit až po 18. narozeninách

Stáj formule 1 Williams ve čtvrtek oznámila svou jezdeckou sestavu pro příští sezonu. Do vozů britského týmu budou podle očekávání usedat Fin Valtteri Bottas a kanadský nováček Lance Stroll. Osmnáctiletý mladík střídá veterána Felipeho Massu, jenž už před několika týdny ohlásil odchod z F1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezdci týmu Williams F1 pro sezonu 2017: Lance Stroll (vlevo) a Valtteri Bottas

Jezdci týmu Williams F1 pro sezonu 2017: Lance Stroll (vlevo) a Valtteri Bottas | Zdroj: Reuters

Valtteriho Bottase čeká již pátá závodní sezona v barvách stáje Williams. V probíhajícím ročníku finskému závodníkovi patří v pořadí jezdců osmá příčka a je dvě velké ceny před koncem sezony jisté, že se mu nepodaří navázat na rok 2014, kdy v celkovém hodnocení obsadil čtvrté místo.

Navzdory tomu, že tým Williams letos neprožívá tak dobrý rok, jako tomu bylo předešlých dvou ročnících, dokázal Bottas dojet v Kanadě třetí, čímž rozšířil počet svých pódiových umístění na devět.

V průběhu sezony 2016 dlouho nebylo jisté, jestli bude Bottas v britské stáji pokračovat i v příštích letech. Hovořilo se například o přestupu k Renaultu. Tyto spekulace se ale ukázaly jako liché, takže Fina čeká další rok ve stáji Franka Williamse.

„Jsem velmi rád, že mě v roce 2017 čeká pátá závodní sezona u Williamsu. Příští rok bude vzrušující, protože se mění pravidla, takže máme šanci se dostat více dopředu. Dám do toho jako vždycky 100 %,“ prohlásil Bottas v tiskovém prohlášení.

Williams vsadil na teenagera

Jeho kolegou bude teprve 18letý Kanaďan Lance Stroll, jenž je plnoletý teprve od 29. října.

To měl být také jeden z důvodů, proč byl jako jezdec Williamsu ohlášen až nyní – hlavním sponzorem týmu je totiž výrobce alkoholických nápojů, takže by nebylo etické, aby byl závodním jezdcem oznámen někdo, komu není ani 18 let.

Stroll se při Velké ceně Austrálie 2017 stane druhým nejmladším pilotem v dějinách F1 – hned po Maxu Verstappenovi, který to stihl už jako 17letý.

Rodák z Montrealu u Williamsu vystřídá Felipeho Massu, vicemistra z roku 2008, jenž po sezoně v F1 končí. Stroll má za sebou úspěšnou kariéru na motokárách, v posledních dvou letech závodil v evropské F3, kde se stal letos s přehledem šampionem.

„To, že budu v roce 2017 závodit ve formuli 1, je neuvěřitelné. Nejsem ani schopný vyjádřit, jak moc děkuji Williamsu za to, že věří v mé schopnosti. Závodit v F1 bylo mým snem od dětství,“ prohlásil Stroll, který se stane prvním Kanaďanem v elitní motoristické disciplíně od roku 2006.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme