Rusko slaví Den jednoty národa. Je dobré připomínat si lepší věci, než byla bolševická revoluce, myslí si Libor Dvořák

4. listopad 2016

Rusko dnes slaví staronový svátek – Den jednoty národa. Ten si Rusové připomínají teprve krátce, od roku 2005. Tehdy se soudilo, že jeho smyslem je vytlačit starší sovětské svátky – výročí říjnové revoluce ze 7. listopadu a Den ústavy, který se připomíná 12. prosince. Jak ale připomíná Libor Dvořák, nostalgie po VŘSR stále u Rusů přetrvává.

„Svátek měl vzniknout jako náhrada oslav Velké říjnové socialistické revoluce. Nejdřív Boris Jelcin omezil oslavy revoluce jenom na 7. listopadu. Potom v roce 1996 stanovil, že se nebude revoluce slavit vůbec a měl ho nahradit svátek nazvaný Den souladu a smíření, což byl vlastně opak toho, čím byla Velká říjnová socialistická revoluce," připomíná Libor Dvořák. V roce 2005 pak přišel nový svátek, který se slaví právě dnes, tedy 4. listopadu. Má připomínat den, kdy moskevská domobrana v roce 1612 vytlačila polsko-litevské okupanty Moskvy.

VŘSR v ruské paměti

Sami Rusové si podle Libora Dvořáka budou muset na staronový svátek ještě zvyknout. „Je samozřejmě dobré, že se podívají dál do vlastní historie a připomenou si slavnější období, než byla bolševická revoluce. Jiná věc je, že při oslavách bolševických svátků to lidé slavili zcela upřímně. Byl z toho normální svátek, lidské oběti už byly zapomenuty. Povědomí oslav Velké říjnové socialistické revoluce dosud silně rezonuje u celé řady Rusů. To platí samozřejmě zejména o té starší generaci. Ostatně to, jak to bude probíhat tentokrát, uvidíme už za pár dní," říká Libor Dvořák.

autoři: všt , Martin Ocknecht
Spustit audio