180 uměleckých klenotů za více než 800 tisíc. Galerie Lázně vystavuje díla, která pomůžou lidem

Liberecká Nadace Euronisa zahájila vernisáží výstavu 180 uměleckých děl. Své práce nadaci věnovali známí čeští umělci, například Stanislav Kolíbal, Olbram Zoubek nebo Jaroslav Róna. Desetidenní výstava vyvrcholí příští sobotu benefiční aukcí vystavených děl, která mají vyvolávací hodnotu více než 815 tisíc korun. Výtěžek z aukce půjde na pomoc matkám v tísni, hendikepovaným lidem i seniorům.

Všech 180 obrazů, grafik a plastik je umístěno v hlavním sále Oblastní galerie Liberec. Jsou mezi nimi díla Adolfa Borna, Vladimíra Komárka, ale třeba i Kristiána Kodeta a Jana Kanyzy. Podle ředitele Nadace Euronisa, Jana Pelanta, je z čeho vybírat: „Největším lákadlem letošní dražby se asi opět stane skleněná plastika od výtvarné dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová s názvem Býk z cyklu Zvěrokruh. Startovní cena je 65 tisíc korun.“

Chcete si díla prohlédnout? Šanci máte do pátku 11. listopadu

Výstava, kterou si mohou návštěvníci v galerii prohlédnout zdarma, potrvá do příštího pátku. Pak budou díla vydražena. „Z dalších známých autorů, kteří nám věnovali své dílo, uvedu například akademického sochaře pana Jaroslava Rónu, který mimo jiné i maluje a věnoval nám svůj úplně poslední autorský tisk Padající anděl,“ popisuje Pelant.

Obraz Padající anděl od Jaroslava Róny

„Je to proto, že do Liberce často jezdím, i tady v místním kamenictví realizuji své sochy. Měl jsem tu velkou výstavu, a tím je můj vztah definován,“ říká umělec Jaroslav Róna.

14 milionů potřebným lidem

Někteří z oslovených umělců darují svá díla od aukce už řadu let. „Všechny peníze, které se podaří dražbou získat, jsou následně rozděleny na charitativní a sociální potřeby v Libereckém kraji a Šluknovském výběžku,“ vysvětluje Pelant.

Vernisáž výstavy: uprostřed umělec Jaroslav Róna, vpravo Jan Pelant z Nadace Euronisa

Letošní výstava a následná aukce jsou jubilejní, dvacáté v pořadí. Za devatenáct uplynulých aukcí se Nadaci Euronisa podařilo utržit a mezi potřebné rozdělit více než 14 milionů korun.

Benefiční aukce Nadace Euronisa začne v Oblastní galerii v sobotu 12. listopadu ve 14 hodin.

Liberecká Nadace Euronisa zahájila vernisáží výstavu 180 uměleckých děl v liberecké galerii Lázně
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio