Stanislav Hnělička, hrdina od Tobruku, zemřel. Ve válce sám zajal družstvo německých vojáků

V 94 letech zemřel hrdina z druhé světové války Stanislav Hnělička, pamětník bojů u Tobruku či u Dunkerque. Ministerstvo obrany to uvedlo na webových stránkách armády. Byl držitelem mnoha vyznamenání včetně Řádu bílého lva nebo nejvyššího francouzského státního vyznamenání, Řádu čestné legie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památnou prsť věnoval studentům generál Stanislav Hnělička

Památnou prsť věnoval studentům generál Stanislav Hnělička | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Bohužel zemřel další z druhoválečných veteránů, který za svou vlast bojoval v Africe i na západní frontě. Jeho příběh zůstane pevnou součástí historických tradic naší armády. Upřímnou soustrast rodině," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Stejně se vyjádřil i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Je zdrcující, že odchází další z významných veteránů druhé světové války. Pana generála Hněličku jsem znal osobně," napsal. Podle něho šlo o úžasného člověka.

Mořská nemoc a praní v benzinu. Před 75 lety českoslovenští vojáci připluli do Tobruku

Číst článek

Liberecký rodák Hnělička prožil dramatický útěk z okupované republiky, aby se nakonec dostal do Palestiny, kde se v lednu roku 1941 stal jedním z nejmladších vojáků 11. pěšího praporu - Východní pod velením Karla Klapálka.

Zúčastnil se všech bojů na Středním východě až po Tobruk. Poté se přesunul do Británie, kde se stal členem vznikající Československé samostatně obrněné brigády.

V roce 1944 se brigáda vylodila v Normandii a Hnělička se v jednotce druhého tankového praporu zúčastnil osvobozovacích akcí. Při jednom z útoků sám zajal celé družstvo německých vojáků.

„Do zahraniční armády jsem odešel z důvodů těch, co jsem tady prožil do osmatřicátého roku s rodiči a odkaď jsme museli odejít,“ vysvětlil později.

Komunistickým režimem byl perzekuován

Po kapitulaci německých vojsk se s jednotkou vrátil do vlasti. Za hrdinství v boji byl oceněn dvakrát československým válečným křížem.

Po válce začal podnikat, avšak po komunistickém puči přišel o firmu a byl uvězněn. Perzekuován byl po celou dobu komunistického režimu. Po jeho pádu se zapojil do aktivit Československé obce legionářské.

V roce 2005 dostal za bojové zásluhy od francouzského prezidenta Řád čestné legie. O dva roky později se dočkal také nejvyššího českého ocenění, od prezidenta Václava Klause obdržel Řád bílého lva. V roce 2011 byl povýšen na brigádního generála.

Jako pamětník radil Stanislav Hnělička režiséru Václavu Marhoulovi při natáčení filmu Tobruk.

Stanislav Hnělička | Foto: redakce Post Bellum

ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme