Klavírista Lukáš Vondráček, vítěz Soutěže královny Alžběty, si s rozhlasovými symfoniky zahrál Prokofjeva

Půl roku po zisku prestižní ceny se český klavírista vrátil do rodné země. Lukáš Vondráček vyhrál na jaře Soutěž královny Alžběty v Bruselu, což se do té doby žádnému českému hudebníkovi nepodařilo. Teď předvedl svůj talent v pražském Rudolfinu na společném vystoupení se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (SOČR).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Vondráček

Lukáš Vondráček | Foto: Petr Horník, SOČR

V Rudolfinu vystoupil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu vůbec poprvé. S polským dirigentem Michalem Nesterowiczem, který nad hudebníky držel taktovku, se ale Vondráček setkal už potřetí. Tentokrát u klavírního koncertu Sergeje Prokofjeva č. 3 v C dur.

Český klavírista se do letošního ročníku prestižní mezinárodní Soutěže královny Alžběty v Bruselu přihlásil s jasným cílem vyhrát. Do soutěže dal vše a úsilí se mu vyplatilo. Díky vítězství ho poznávají i lidé na ulici.

Lukáš Vondráček zvítězil v náročné Soutěži královny Alžběty. Podívejte se na jeho vystoupení

Číst článek

„V českém prostředí je zájem daleko větší. Po světě koncertuji už od svých deseti let, takže to se moc nezměnilo. Ale třeba v Belgii, kde se ta soutěž koná a má tam velkou tradici, mě lidi i teď, půl roku po mém vítězství, zastavují na ulici a žádají o autogram. Je to celkem příjemné,“ vypráví Vondráček.

Podbízet se lidem, kteří si cestu k vážné hudbě najít nechtějí, je laciné

Přístup k hudbě byl na konci 18. století podle něj stejný jako v současnosti. Jen dnes už se za populární považuje něco jiného.

„Klasická hudba tady už byla celá staletí a neobávám se, že by najednou měla zmizet. Ale samozřejmě za časů Mozarta nebo Beethovena oni byli považovaní za topstar. Jako je dnes Madonna, tak byl Mozart. Dneska je to samozřejmě trochu a okraji zájmu, ale svoje publikum si to určitě najde. Nějak se podbízet lidem, kteří si k tomu cestu hledat nechtějí, je, myslím si, trošku laciné,“ dodává česká klavírní hvězda.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme