Nemáme se za co omlouvat. Je to velká konspirační teorie. Divadlo Petra Bezruče se ohradilo proti kritice Zemana

Divadlo Petra Bezruče se v prohlášení ohradilo proti obvinění hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka z ČSSD. Ten v pátek nařkl Českou televizi z přípravy provokace manželky Miloše Zemana během návštěvy divadla. Ke kritice se přidal také prezident. Přítomnost televize ale podle divadla neměla nic společného s první dámou a byla plánovaná týdny dopředu. „Skutečně se nemáme, jak nás nabádal pan prezident, za co stydět,“ stojí v prohlášení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a hejtman Miroslav Novák

Prezident Miloš Zeman a hejtman Miroslav Novák | Zdroj: ČTK

„Přišlo by nám pokrytecké vyřizovat si jakékoliv své názory skrze rodinného příslušníka – v ten moment našeho diváka. Přišlo nám ale stejně pokrytecké sundávat tibetskou vlaku, která na divadle visí už více než 14 dní, a před bezpečnostní jednotkou paní prezidentové ukrývat otevřený dopis, který jsme panu prezidentovi napsali,“ uvedla umělecká šéfka divadla Janka Ryšánek Schmiedtová.

Ta zároveň upozornila, že vlajka i otevřený dopis byly veřejně vystaveny v divadle i na facebookovém profilu už v době, kdy tým paní Zemanové přijel návštěvu první dámy připravit.

Nic jsme neskrývali, v žádném případě jsme nechtěli provokovat v rámci divadelního představení, ale také nic předstírat - jen jsme chtěli odehrát reprízu Spalovače mrtvol, což se také stalo,“ popsala Schmiedtová.

Kdyby to nebylo smutné, je to úsměvné

Divadlo v prohlášení dál uvedlo, že Česká televize byla na reprízu ohlášena několik týdnů dopředu a natáčela reportáž o představení, nikoliv první dámě.

„Žádná provokace se neplánovala, to je jedna velká konspirační teorie, a kdyby to nebylo tak smutné, je to vlastně úsměvné. Skutečně se nemáme, jak nás nabádal pan prezident, za co stydět,“ dodala umělecká šéfka divadla.

Česká televize chystala v divadle provokaci na první dámu, tvrdí hejtman. Natáčeli jsme představení, brání se redaktoři

Číst článek

Proti tvrzení hejtmana se ohradila i sama Česká televize: „ČT sice skutečně natáčela v Divadle Petra Bezruče, ale natáčeli jsme skvělé divadelní představení Spalovač mrtvol, které je dlouhodobě velmi úspěšné, dlouhodobě vyprodané a natáčeli jsme jej do uměleckého magazínu Divadlo žije!,“ řekla mluvčí Alžběta Plívová.

S obviněním, že televize v Divadle Petra Bezruče chystala provokaci na Ivanu Zemanovou, přišel končící hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák z ČSSD v pátek. V divadle se podle něj navíc chystala protestní akce proti hlavě státu.

Na tiskové konferenci mapující návštěvu Miloše Zemana v kraji mimo jiné vyzdvihl, že na budově divadla visela tibetská vlajka.

Ke kritice se přidal i prezident Miloš Zeman, podle kterého by se divadlo i televize měly za údajnou chystanou provokaci stydět. Terčem kritiky se Česká televize stala také na twitterovém účtu mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme