Školy dostanou miliony na zabezpečení. Ani dva roky po žďárské tragédii není všude dostatečné

Mateřské školy a malotřídky budou moct v příštím roce získat dotaci na lepší zabezpečení. Nový program připravilo ministerstvo školství a zatím pro něj počítá s 20 miliony korun. Podobné dotace mohly získat školy už vloni. Jde o další z reakcí na tragédii ve Žďáru nad Sázavou, kde útočnice před dvěma lety pobodala několik studentů a jednoho zavraždila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní identifikační čipy (ilustrační foto)

Bezpečnostní identifikační čipy (ilustrační foto) | Foto: Rostislav Duršpek

„Je to taková dveřní klávesnice. Musíte znát kód, abyste se dostal dovnitř. Kód je známý jenom rodičům a těm, kteří se ho od nich dozvědí,“ popisuje zabezpečovací zařízení pražské mateřské školy Milíčův dům její zastupující ředitelka Markéta Hilmarová.

Do některých školek ale cizí lidé proniknou bez jakékoliv překážky. Podle ministerstva školství je to zřejmě kvůli tomu, že zřizovatelé - především malé obce - na zabezpečení nemají peníze.

Reakce na žďárskou tragédii. Školy v Praze 5 budou mít u vchodu videotelefony

Číst článek

Resort jim proto chce pomoct dotacemi. Celkem 20 milionů korun by si měly rozdělit hlavně mateřské a malotřídní základní školy.

„Do konce listopadu tento dotační program na ministerstvu školství schválíme. Na konci roku by školy mohly žádat tak, abychom dotace mohli hned na začátku příštího roku na školy zasílat,“ říká náměstek ministryně školství Václav Pícl (ČSSD).

Nejdřív ploty a dveře, až potom kamery

Podle Tomáše Koníčka z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality ministerstva vnitra je ale klíčové, aby školy peníze využily na správný druh zabezpečení. Od září platí nová norma k objektové bezpečnosti, která mimo jiné popisuje, jak zabránit vstupu cizích lidí do vzdělávacích zařízení.

„Začíná se samozřejmě na perimetru, to znamená ploty, vstupy do budov, okna, dveře a tak dále. Až někdy ke konci přistupujeme ke kamerovým systémům a jiným věcem,“ vysvětluje Koníček, podle kterého během dvou let od žďárské tragédie ještě všechny školy své zabezpečení nezlepšily.

Bezpečnostní kamera - ilustrační fotografie | Foto: Vladan Dokoupil

„Některé školy ty základní prvky, jako jsou mechanické zábranné prostředky, dveře, mříže, okna, turnikety a tak dále, nemají a mají až ten konec, třeba kamerový systém, který nepovolané osobě ve vstupu do budovy nezabrání,“ upozorňuje Koníček.

Na bezpečnost dětí a studentů ministerstvo školství a obce začaly klást důraz právě po útoku na obchodní akademii ve Žďáru nad Sázavou. Psychicky nemocná žena tam pobodala několik lidí a zavraždila 16letého studenta.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme