V lese u Lišova mohou být spory antraxu

25. duben 2005

V lese nedaleko Lišova na Českobudějovicku, kde byl před 65 lety zahrabán uhynulý dobytek, mohou být životaschopné spory antraxu. Dobytek tehdy uhynul pravděpodobně na nákazu snětí slezinnou, informují dnešní jihočeské Deníky Bohemia. Město se kvůli možnosti nákazy obrátí na Státní veterinární správu.

Na hrozbu antraxu upozornil zastupitel Otakar Chlouba. Tamní les je navíc podle něj dostatečně starý na to, aby se mohl vytěžit, a tím by se antrax mohl dostat na povrch. Možnost nákazy potvrdil listu i veterinář Karel Heřman. Zejména za války byly podle něj nákazy snětí slezinnou u skotu známé. "V té době se neaplikovala žádná léčba, a pokud dobytek uhynul, zakopával se v takzvaných zahrabovištích," řekl deníku Heřman. Ačkoli se dříve mrtvý dobytek zasypával dezinfekcí, i tak podle Heřmana mohly v zemi zůstat životaschopné spory. Dnes se nakažená zvířata spalují v kafileriích. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je povinnost podobné případy a podezření hlásit. Odborníci poté odeberou vzorky, a pokud je nález pozitivní, lokalitu asanují.

V České republice nebyl od konce druhé světové války, kdy byl antrax použit jako biologická zbraň, zaznamenán ani jeden případ nákazy snětí slezinnou. Česká armáda uchovávala sněť ve speciální bance bakterií a virů ve Vojenském ústavu hygieny, epidemiologie a mikrobiologie v Praze. Na základě mezinárodní smluv byla v roce 1994 zlikvidována.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio