Těžké boje v Mosulu. IS do města nahnal civilisty, používá je jako živé štíty

Při explozi dvou náloží zemřelo nejméně 17 civilistů z iráckého města Havíja, kteří utíkali před bojovníky takzvaného Islámského státu. V Mosulu pokračují intenzivní boje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tank irácké armády během bojů v Mosulu

Tank irácké armády během bojů v Mosulu | Zdroj: Reuters

Neznámí útočníci umístili nálože na silnici, po které projížděl konvoj s iráckými rodinami. Při výbuchu zemřelo nejméně 17 civilistů a jeden policista z doprovodného vozidla, uvedla irácká policie.

Irácké speciální jednotky v sobotu prohledávaly budovy v předměstích Mosulu, ze kterých v pátek vytlačily ozbrojence Islámského státu. Od rána pokračují boje o další části města. Obě strany pálí z minometů, irácké síly nasadily také dělostřelectvo. V obytných čtvrtích Mosulu dochází podle agentury Reuters také k soubojům odstřelovačů.

Bitva o Mosul pokračuje. Bojujte proti nepřátelům Boha, vyzval vůdce Islámského státu

Číst článek

Pouliční boje jsou od pátku nejintenzivnější od zahájení operace na dobytí Mosulu před třemi týdny. Podle očitých svědků brání bojovníci Islámského státu své pozice velmi urputně. Od pátku podle agentury AP přišlo o život nejméně sedm iráckých vojáků.

Ve městě se stále nachází kolem milionu civilistů. Vojáci Islámského státu je do Mosulu nahnali a podle agentury AP je používají jako živé štíty, což ztěžuje postup iráckých jednotek.

Mosulská operace začala 17. října a je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu je podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme