'Hrát v takovém stavu by byl podvod.' Házenkářská reprezentace proti Makedonii nastoupí bez Jíchy

České házenkáře čeká v bojích o mistrovství Evropy jejich prokletí posledních kvalifikací. Doma nastoupí ke druhému utkání ve skupině proti Makedonii, která národní tým dvakrát za sebou na šampionáty nepustila. Zdravotní problémy ale znovu vyřadily ze hry barcelonského Filipa Jíchu, který sice odehrál středeční zápas na Islandu, v Plzni ale nenastoupí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házenkář Filip Jícha

Házenkář Filip Jícha | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Je možné, že tohle dvojutkání bude jedno z mých posledních,“ říkal na srazu reprezentace nejlepší házenkář světa za rok 2010 Filip Jícha, a teď se možná jeho slova naplní.

Hráč Barcelony měl v posledních dvou letech různé zdravotní problémy, a spíš než na hřiště chodil po doktorech a rehabilitoval, koleno odrazové levé nohy mu po operaci stále otéká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filipa Jíchu trápí zranění celou kariéru. Nenastoupí ani v Plzni proti Makedonii

Pozvánku trenérů české reprezentace a dlouholetých kamarádů a bývalých spoluhráčů Jana Filipa a Daniela Kubeše ale neodmítl.„Trenérům jsem dal slib, že budu pokračovat v nároďáku, když budu zdravý. A s tím, jak se věci vyvíjí, mi bylo jasné, že kdybych čekal, tak už bych se nikdy nevrátil.“

A na Islandu si teď pro změnu Filip Jícha zranil druhé - tedy pravé koleno. Jak potvrdil pro web Českého svazu házené, v Plzni bude jen mezi diváky.

„Nastoupit v takovém stavu, tedy vlastně bez kolen, nebo být na soupisce, to bych považoval za určitý podvod. Na spoluhráče, na fanoušky, na sebe samotného a v neposlední řadě na Barcelonu, která se mi snaží vždy vyjít vstříc,“ řekl webu chf.cz

Elitního házenkáře vnitřně zdravotní problémy dlouho trápily, jak sám říká, se situací posledních dvou let už se ale smířil. Aby ulevil opotřebovanému tělu, odešel loni v létě z fyzicky náročné bundesligy a Kiel vyměnil za Barcelonu.

Po vypršení smlouvy v Barceloně chce skončit

Smlouvu má v katalánském klubu ještě na dva roky, a pak je rozhodnutý skončit. Každý návrat po zranění je ale pro Filipa Jíchu velmi náročný, zvlášť když sleduje mladší konkurenci.

„Tohle stojí hodně sil a bolesti, vyrovnat se těm mladým, hladovým, větším a silnějším. Ale ve své kariéře jsem si splnil to, o čem se mi na začátku ani nesnilo,“ říká jeden z nejlepších světových házenkářů posledních let.

Utkání Česko - Makedonie, které začne v Plzni ve 14:25, ale bude sledovat Filip Jícha kvůli dalšímu zranění jen z tribuny.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme