Po válce museli odejít, nyní se vrátili. Pamětníci si v Praze připomínají 70 let od vysídlení Němců

Pamětníci poválečného odsunu a jejich potomci se sjeli do Prahy. Na setkání v rámci projektu Smíření 2016 si chtějí připomenout 70 let od dokončení vysídlování Němců z bývalého Československa. Osudy rodin, které rozdělily poválečné dějiny, a přesto se dál setkávají, představí také výstava Pod jednou střechou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projekt Smíření 2016. Monika Bayer a Eva Holubová si povídají nad starými fotografiemi

Projekt Smíření 2016. Monika Bayer a Eva Holubová si povídají nad starými fotografiemi | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Monika Bayer a Eva Holubová si povídají nad starými fotografiemi. Obě jsou bývalé učitelky a obě spojuje krásný starý dům v Rumburku. Moničina rodina odtud po válce odešla, Evini rodiče se tam nastěhovali.

„Byl mi jeden rok, když jsme odcházeli, ale ten dům znám, jako bych v něm vyrůstala. Rodiče mi předali své zážitky a vzpomínky. Když tam dnes přijedu, tak vím, co se tady u toho okna stalo co kde bylo,“ vzpomíná Monika Bayer rozená Pichmannová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po válce museli odejít, nyní se vrátili. Pamětníci si v Praze připomínají 70 let od vysídlení Němců. Natáčela Eva Rajlichová

Poprvé se do Rumburka její rodiče vrátili v 60. letech. Evin tatínek, přestože zahraniční návštěvník představoval pro socialistické úřady problém, je přátelsky přijal.

„Vím, že naši přijali Pichmannovi velmi srdečně. Vyšli jim vstříc, mohli si prohlédnout dům od sklepa až po půdu. Byl to nejlépe zachovaný dům v ulici,“ popisuje Holubová.

Obě dámy si povídání užily i přesto, že Monika už neumí česky a Eva německy. „Setkání mě těší. Jak člověk stárne, tak se vrací do minulosti. Ne vždy je to pozitivní hodnocení toho, co jste prožila. Je to smutné tím, že už je to asi naposledy,“ dodává Holubová.

Za projektem Smíření 2016 stojí spolek Antikomplex, který se zabývá kritickou reflexí česko-německé historie.

Existují Sudety? Hranice jsou zřetelné i sedmdesát let po vysídlení Němců

Číst článek

„Došlo nám, že lidi usmiřuje osobní kontakt. Spousta těch lidí, co jsme potkali a zpovídali, se mají moc rádi a nevídají se často kvůli tomu, že si nemohou rozumět a nemají nikoho, kdo by jim tlumočil. Pokud se Češi a Němci chtějí podívat do budoucna, tak když se potkáme osobně, tak to půjde,“ říká ředitelka spolku Tereza Vávrová.

Akce má také připomenout výročí dokončení vysídlování Němců z bývalého Československa.

„Letos je tomu právě 70 let, kdy bylo ukončeno masové vyhánění sudetských Němců z území tehdejšího Československa. Ony hrůzné činy byly budovány na fikci kolektivní viny na základě etnického původu. Jedině tak mohly být statisíce lidí zbaveny občanských a lidských práv, majetku, cti a v mnohých případech i života,“ uvedl ministr kultury Daniel Hemrman z KDU-ČSL.

Osudy českých a německých rodin představí rovněž výstava Pod jednou střechou, kterou zájemci uvidí od příštího týdne nejdříve v Národní technické knihovně a později poputuje i do dalších měst.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme