Lyžařská sezona se blíží. Přečtěte si, jak správně na zimu připravit běžky

Podle předpovědi má na českých horách začít sněžit - i amatérští běžci na lyžích už proto možná brzy vyrazí do stopy a zahájí běžkařskou sezonu. Aby byl požitek z jízdy co největší, je pochopitelně třeba mít dobře připravené lyže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžecké lyžování (ilustrační foto)

Běžecké lyžování (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Stux, Fotobanka Pixabay

Pro lyžaře je tedy nejvyšší čas vytáhnout běžky a připravit je tak, aby se na nich dobře jezdilo. Nejlepším řešení je vzít je do servisu a svěřit je do rukou odborníkům.

„Nejdřív zkontrolujeme skluznici a zjistíme v jakém je stavu. Případně opravíme drobné šrámy, které tam po minulé sezoně zůstaly. Lyže následně naparafínujeme a připravíme tak, aby dobře jely,“ vysvětluje servisman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníka na přípravu běžeckých lyží navštívil reportér ČRo David Nyč

V případě, že není skluznice zničená, tak se pouze vykartáčuje, nanese se parafín a zažehlí. „Kartáčuje se proto, aby se ta kluznice provzdušnila, vyčistila a aby na ní dobře držel parafín,“ popisuje odborník na přípravu lyží.

Svá pravidla má i nažehlení parafínu. Žehlička je nastavena na 130 stupňů Celsia a na lyži se po s ní jezdí jedním plynulým tahem tak, aby nedošlo k poškození skluznice.

A podle čeho se má vybírat parafín?

„Parafíny jsou rozděleny podle teploty sněhu, ale pokud si to člověk nechce zbytečně komplikovat, stačí mít jeden tvrdý parafín na zmrzlý sníh a jeden na mokrý sníh,“ říká servisman.

Lyže si vybírejte podle vašich schopností a vázání si sami neseřizujte, radí prodejce

Číst článek

Po nanesení parafínu je třeba počkat, aby lyže vystydla. To při pokojové teplotě trvá kolem 15 minut.

Po vychladnutí lyží je třeba parafín odstranit – skluznice si z něj totiž vezme co potřebuje a ten zbytek je nutné dostat pryč.

„Parafín vytrhá všechny drobné šrámy, které jsou na skluznici. V podstatě ji depiluje,“ dodává odborník.

David Nyč, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme