Zneužili státní svátek a zahájili předvolební kampaň, opřel se Zeman do Gazdíka s Horáčkem

Na Staroměstském náměstí odstartovala 28. října parlamentní i prezidentská předvolební kampaň. Zneužili tak státní svátek. V rozhovoru pro Parlamentní listy to řekl prezident Miloš Zeman. Alternativní oslavu v Praze pořádal předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Moderoval ji Michal Horáček, který ve čtvrtek oznámil svoji kandidaturu na prezidentský post.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

„Nejsem tak naivní, abych si myslel, že na Staroměstském náměstí se konala demonstrace na protest proti tomu, že strýc ministra kultury nedostal medaili,“ řekl prezident Miloš Zeman.

„Na druhé straně to byla docela vhodná záminka, aby byla zahájena předvolební kampaň jak parlamentní, tak prezidentská. Myslím si, že jsou tisíce jiných příležitostí, jak tuto kampaň zahajovat a zneužití státního svátku je přesně tou příležitostí, kterou by to býti nemělo,“ dodal prezident.

Je skvělý zpěvák, pozvali ho do vídeňské opery, hájí Zeman vyznamenání pro Hůlku

Číst článek

Zeman se také znovu vyjádřil ke kauze neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. Zopakoval, že strýc ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL na definitivním seznamu oceněných nikdy nebyl.

„Pan Brady nemohl být vyškrtnut ze seznamu vyznamenaných, protože na takovém definitivním seznamu nikdy nebyl. A když se občas někdo zeptá, proč pan Brady nedostal státní vyznamenání, odpovídám, že ze stejných důvodů, proč mu ho nedal ani Václav Havel, ani Václav Klaus,“ vysvětlil prezident.

Zeman již dříve upřesnil, proč Bradyho podle něj předchozí prezidenti nevyznamenali. „Odpověď je jednoduchá. Prezidenti mají udělovat státní vyznamenání lidem, kteří pracovali pro Českou republiku a její občany. Tečka,“ řekl Zeman v nedávném rozhovoru pro časopis Týden.

Kauza kolem vyznamení Jiřího Bradyho

Spor o vyznamenání Bradyho odstartovalo vyjádření ministra Hermana, podle kterého mu Zeman řekl, že jeho strýce škrtne ze seznamu oceněných, pokud se sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Informoval o tom v pátek 21. října server Aktuálně.cz.

Brady, který prošel během druhé světové války koncentračními tábory v Osvětimi a Terezíně a angažuje se v projektu o holokaustu Hanin kufřík, tedy na seznamu vyznamenaných údajně nejprve byl. Herman se ale 18. října setkal s dalajlamou, a Brady se poté na seznamu předloženém den poté premiérovi Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD ke spolupodpisu už neobjevil.

Jiří Brady | Foto: Filip Jandourek

Hrad tuto verzi odmítá právě s odůvodněním, že Brady na seznamu oceněných nikdy nebyl. K udělení vyznamenání Zemana již dříve vyzvala řada čelných českých politiků. Prezident podle svého mluvčího zváží, že by Bradyho ocenil při vhodné příležitosti.

„Aby dal najevo, že k neudělení vyznamenání panu Bradymu nemá politické motivy, je pan prezident připraven učinit gesto dobré vůle a zvážit ocenění pana Bradyho při vhodné příležitosti," uvedl Jiří Ovčáček.

Osmaosmdesátiletý Brady ale podle své ženy Terezy o ocenění z rukou prezidenta republiky za současné situace nestojí.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme