Tendr na elektronické náramky pro vězně se opět odkládá. Začít fungovat by měly v příštím roce

Ministerstvo spravedlnosti testuje elektronické náramky pro domácí vězně. Zatím mu šest firem nabízí čtyři různé systémy. Už teď je ale jasné, že podpis smlouvy s případným vítězem tendru stát odkládá až na příští rok. Zatím resort počítá se začátkem března. Elektronický monitoring má zlepšit kontrolu domácích vězňů. Na ty v současnosti dohlížejí probační úředníci. Soutěž na náramky v minulosti několikrát zkrachovala. První výběrové řízení ministerstvo vyhlásilo už před šesti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronický náramek

Elektronický náramek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Já z toho celkem radost mám, protože dostat se do vězení, naučit se věci, které jsem se nenaučil, a ani bych se je naučit nechtěl, a ještě si nést cejch, že člověk byl zavřený, to není nic příjemného, zvlášť když se snažím normálně fungovat,“ pochvaloval si Filip, který se v roce 2012 účastnil prvního testování elektronických náramků pro domácí vězně.

Ani po čtyřech letech se ale zařízení v Česku nepoužívá. Na vězně doma namátkově dohlížejí jen probační úředníci, kteří kontrolují, jestli je odsouzený tam, kde má v danou dobu být.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elektronické náramky pro vězně by měly začít fungovat v příštím roce. Technologie nabízí státu šest firem a ministerstvo spravedlnosti právě dokončuje testování různých systémů

Práce po zavedení elektronického monitoringu našim odborným zaměstnancům neubyde, sníží se ale jejich aktuálně vysoká zatíženost tím, že nebudou muset tak intenzivně vyjíždět na namátkové kontroly. „Budeme moci daleko více pracovat s lidmi napřímo, můžeme na ně daleko intenzivněji a více výchovně působit,“ vysvětluje ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

V současnosti služba jedná ještě před výběrovým řízením s několika firmami. A porovnává jejich technologie. Chce tak předejít situaci, že se do tendru nikdo nepřihlásí, jako se to stalo naposledy. Finální soutěž pak vypíše v prosinci. Zhruba dva měsíce bude trvat, než vybere vítěze.

„V tuto chvíli probíhá několikatýdenní testování náramků, chceme několika osobami vyzkoušet všechny čtyři systémy. Případných dodavatelů je v tuto chvíli šest, a pokud vše půjde hladce, smlouvu s vítězným uchazečem bychom rádi podepsali na začátku března příštího roku,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová a dodává:

Domácí vězení

„Plán na zavedení náramků v roce 2017 tedy stále platí. Zhruba měsíční posun je způsobený právě důkladným testováním jednotlivých produktů od dodavatelů.“

Původně chtěl resort smlouvu podepsat do konce roku. Cena zakázky se odhaduje na 100 milionů korun. Elektronické náramky se můžou už několik let používat pro trest domácího vězení, a nově taky pro některé vazebně stíhané.

„Elektronické náramky by mohly přispět k tomu, že soudy budou mít větší důvěru v to, že výkon domácího vězení bude lépe kontrolovaný, než to bylo v případě probační služby,“ myslí si Stanislava Sládeková, právnička Ligy Lidských práv. Podle ní je problém v tom, že se alternativní tresty v Česku nevyužívají dostatečně často.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme