Kreuziger bude pro některé závody naším lídrem, říká ředitel z jeho nového týmu Orica

Cyklista Roman Kreuziger nikdy nejezdil jako profesionál za českou stáj. Od 15 let si zvykal ve Švýcarsku, ve velkém světě ho platil italský, kazašský dánský a pak i ruský tým. Teď si do životopisu přidá australskou Oricu. A paradoxně právě tam se potká se sportovním ředitelem, který část kariéry odjezdil v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovní ředitel týmu Orica Matthew White (vpravo) v rozhovoru s Romanem Kreuzigerem

Sportovní ředitel týmu Orica Matthew White (vpravo) v rozhovoru s Romanem Kreuzigerem | Foto: Alexandr Kliment

Matthew White by klidně mohl hrát Krokodýla Dundeeho. Protáhlý obličej, ostré rysy, lehounce šedí prokvetlé vlasy. Rázný chlapík, který před 20 lety jezdil i pod manažerem Jiřím Ženíškem v jeho profi týmu.

I tam poznal českou mentalitu, stejně jako když závodil ve stáji s Pavlem Padrnosem. Při angažování Romana Kreuzigera se ale spolehl na australský zdroj. Na trojnásobného mistra světa v časovce Michaela Rogerse, který jezdíval za tým Ťinkoff, stejně jako Kreuziger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro některé závody bude určitě naším plánem A, říká sportovní ředitel týmu Orica Matt White o pozici Romana Kreuzigera

„Jednu věc jsem věděl – jeho výsledky jsou velmi dobré. Ale musel jsem vědět, jaký je on sám. Zeptal jsem se Michaela, jestli by sednul do týmu. A on řekl, že by to šlo. Michaelovi hodně věřím a jsem si jistý, že Roman mezi nás zapadne velmi dobře,“ popisoval Matt White, kdo mu dodal potřebné reference.

A kdo mu potvrdil, že Roman Kreuzoger bude ten pravý jezdec pro tým, který zatím spoléhal spíše na spurtéry a odvážné mladíky.

„Když jsme poprvé mluvili s Romanem, vůbec jsme netušili, že Adam Yates dojede čtvrtý na Tour de France. Vyvíjí se to rychleji, než jsme si mysleli. Přemýšleli jsme spíš nad vzdálenější budoucností, že za rok, za dva budeme k němu, k jeho bratrovi a Chavezovi potřebovat někoho k ruce. Ale potřebujeme ho už teď,“ vysvětluje Matthew White.

Kreuziger označil uplynulou sezónu za ‚restartovací‘. Věří, že v Orice mu pomůžou zkušenosti

Číst článek

Roman Kreuziger se podle Whitea stane učitelem. Ale jen na půl úvazku. Třeba na příští Tour de France bude čerpat z jeho zkušeností celá ekipa, ale na klasice Amstel Gold Race, nebo Tirrenu Adriaticu by se mělo jet právě na Čecha, když se mu tam dařívá.

„Pro některé závody bude určitě naším plánem A. Pro jiné ne snad plánem B, ale hlavním pomocníkem pro Cháveze, nebo bratry Yatese,“ přibližuje sportovní ředitel.

A možná je to paradoxní, ale klokany spatří Roman Kreuziger při svém angažmá v australském týmu jen v zoologické zahradě. Na nejmenší kontinent se nevydá, ostatně i všichni jeho spolujezdci bydlí v Evropě. Přesto i na závodech působí celá skvadra jako parta kluků, co se baví a jen tak mimochodem taky jezdí na kolech. Tedy poněkud jinak, než uzavřený profesionál Roman Kreuziger.

„Když se podíváš na bratry Yatese, když k nám před třemi lety přišli jako nováčci, tak ti teprve byli tišší. A jak tišší kluci! Tedy ne že by se teď starali o zábavu, ale styl našeho týmu je takový uvolněný. Když přijde na závodění, tak je to závod a vyhráváme i některé velké z nich. Mezi nimi si ale musíte i něco užít. Každý na téhle úrovni si toho dost odřekne. Tvrdě dřeme, ale stejně tak se umíme i uvolnit,“ dodává Matt White.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme