Sezóna v soutěskách ve Hřensku skončila závodem převozníků

6. listopad 2016

Soutěsky ve Hřensku se letos už s konečnou platností uzavřely. Sezónu na řece Kamenici zakončili převozníci každoročními závody o nejrychlejší jízdu.

Mezi nimi byl i Tomáš Sobol. „Už jednu závod osmou sezonu,“ přiznává. V posledních třech letech to byl právě on, kdo v soutěži převozníků zvítězil. „No, snad to bude i čtvrté,“ říká.

„Jedou na čas a pojedou k vodopádům, tam sáhnout na vodopád a zpět,“ vysvětlovala před závodem Jaroslava Antonová z hřenské radnice. Právě vodopád je největší zádrhel v závodě. Je to místo, které vyžaduje opravdu zručnost převozníka, aby místo projel co nejrychleji.

„Lodičky se musí vytáhnout ven, opravit se, čeká nás přes zimu spousta práce,“ říká, co bude dál, nezávislý starosta Zdeněk Pánek. Dodává, že pro příští sezonu počítá Hřensko s další novou lodičkou. Bude jich celkem v soutěskách jedenáct.

V té letošní převezli v Hřensku téměř 280 tisíc lidí. „Ani jsme to nečekali, že překonáme loňský rok. Do soutěsek přesto přijelo letos o téměř dvacet tisíc lidí více.“

Závody převozníků ukončily sezonu v soutěskách ve Hřensku
autor: bach
Spustit audio