Na rozdíl od Sobotky jsem úspěšný politik, možná mu navrhnu odvolání Hermana, řekl prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) možná navrhne odvolání lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Předsedu vlády zároveň v rozhovoru pro Parlamentní listy označil za neúspěšného politika, naopak pochválil ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání Miloše Zemana s velvyslanci

setkání Miloše Zemana s velvyslanci | Foto: Martin Svozílek

Zeman ostře zkritizoval akci, která 28. října proběhla na Staroměstském náměstí, šlo podle něj o zahájení převolebních kampaní - jak parlamentní, tak prezidentské. "Myslím si, že jsou tisíce jiných příležitostí, jak tuto kampaň zahajovat, a zneužití státního svátku je přesně tou příležitostí, kterou by to býti nemělo," dodal prezident.

Zeman poprvé o kauze Brady: Herman je lhář, nenechám se vydírat

Číst článek

Na Staroměstském náměstí se 28. října sešli zástupci veřejného života a strýc Daniela Hermana Jiří Brady tady obdržel vyznamenání od Univerzity Palackého. Vyvrcholila tak kauza, kterou původně odstartovalo nevyznamenání Bradyho prezidentem. Ten v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že ministr kultury Daniel Herman ohledně celé aféry hned dvakrát lhal.

"Tvrdil, že jsem mu na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlámou, nedostane jeho strýc státní vyznamenání. A odvolal se na tři svědky. Tito tři svědci na televizní kameru řekli, že k ničemu takovému nedošlo. Lež číslo dvě: pan Herman veřejně prohlásil, že nikdy neloboval za svého strýce," uvedl Zeman, ani to podle něj není pravda.

Rozhovor prezidenta s Hermanem na slovenské ambasádě: Ťok neposlouchal, Mládek nic neslyšel

Číst článek

Ministři Dan Ťok za hnutí ANO a Jan Mládek z ČSSD ale pouze dříve uvedli, že rozhovor mezi prezidentem a ministrem neslyšeli nebo mu nevěnovali pozornost.

Na prezidentovo obvinění z lobbování za strýce hned v neděli ministr Herman reagoval. "Příbuzenský vztah vůbec v celé záležitosti nehrál roli, protože jsem se pouze připojil k iniciativě, která vzešla z Nového Města na Moravě a v Poslanecké sněmovně z klubu ČSSD od pana poslance Karla Černého. Dopis, kterým jsem se k návrhu připojil, vznikl na základě podnětu šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, že by bylo vhodné, abych se ještě k té nominaci přihlásil," řekl ČTK Herman.

Miloš Zeman na osobu Daniela Hermana v nedělním rozhovoru silně útočil. "Myslím si, že by měl odejít z vlády, a je zajímavé, že tentýž názor vyjadřovalo mnoho občanů na mých setkáních, aniž jsem samozřejmě tyto názory jakkoli inicioval," dodal prezident. Nevyloučil přitom, že premiéru Sobotkovi v úterý navrhne odvolat ministra Hermana z vlády.

Zneužili státní svátek a zahájili předvolební kampaň, opřel se Zeman do Gazdíka s Horáčkem

Číst článek

Naopak chválil ministra financí Andreje Babiše. "Můj názor je velmi jednoduchý. Já si vážím práce Andreje Babiše, zejména jeho boje proti daňovým únikům, a myslím si, že lepší výběr daní je především zásluhou Andreje Babiše. Zatímco Miroslav Kalousek při řešení tohoto úkolu naprosto selhal," dodal Miloš Zeman.

Prezident v rozhovoru opřel i do premiéra Bohuslava Sobotky. "Já jsem na rozdíl od Bohuslava Sobotky úspěšný politik. Jsem člověk, který vytáhl sociální demokracii ze sedmi na 32 procent a který vedl úspěšnou sociálnědemokratickou vládu. Bohuslav Sobotka je neúspěšný politik, který zahájil proces opačným směrem," uvedl.

ČTK, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme