Karlovarský kraj má koalici. Dohodlo se pět stran, hejtmankou bude Vildumetzová z ANO

V Karlovarském kraji sestaví koalici ANO, ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), Piráti a SPO. V neděli zástupci stran podepsali koaliční smlouvu. Kraj povede Jana Vildumetzová (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Vildumetzová z hnutí ANO

Jana Vildumetzová z hnutí ANO | Foto: Český rozhlas

Karlovarský kraj je předposledním krajem, kde se strany dohodly na vzniku koalice. Zatím jediný kraj bez dohody o budoucí krajské vládě je Ústecký kraj.

V karlovarském zastupitelstvu bude mít koalice 24 hlasů ze 45. Volby v říjnu vyhrálo hnutí ANO, které získalo 13 mandátů. Za ním skončila ČSSD s osmi mandáty a KSČM s šesti zastupiteli. Čtvrté hnutí STAN s podporou KDU-ČSL, KOA a TOP 09 obsadí v zastupitelstvu pět křesel, ODS čtyři křesla. HNHRM, Piráti a koalice SPO-SPD mají po třech zastupitelích.

Jihočeským hejtmanem opět Zimola. Kraj povede koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012

Číst článek

V devítičlenné radě bude mít ANO čtyři místa, dva radní bude mít ODS a po jednom Piráti, HNHRM a SPO. ANO zvalo do koalice i hnutí STAN, to ale preferovalo buď koalici na základech dosavadní spolupráce na kraji, jen navíc s Piráty, anebo širokou koalici demokratických stran bez komunistů a extremistů. Bez STAN nezbývalo hnutí ANO než hledat další partnery jinde.

Jednotná ohledně koalice s ANO nebyla ani ODS. Část strany by byla spíše pro širší koalici, části zase vadila minulost budoucí hejtmanky Jany Vildumetzové, která se získala politickou praxi v barvách ODS.

Karlovarský kraj v posledních čtyřech letech vedla nejprve koalice KSČM a ČSSD. Ta se po dvou letech rozpadla a v kraji vznikla široká koalice ČSSD, ODS, TOP 09 a Starostů za Karlovarský kraj a HNHRM.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme