'Nejsem límec.' Několik stovek lidí protestovalo v Praze proti kožešinovým farmám

Kostýmy zvířat a transparenty s liškami. Průvod několika stovek aktivistů prošel v neděli odpoledne Prahou. Demonstrující žádali zákaz kožešinových farem. Podnikání v tomto oboru má zakázat připravovaná novela zákona na ochranu zvířat, kterou mají v úterý začít projednávat poslanci. Chovatelé norků a lišek novelu odmítli. Schválení normy navíc zřejmě nebude jednoduché.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejsem límec, hlásal transparent s liškou. Aktivisté v Praze požadovali zákaz kožešinových farem

Nejsem límec, hlásal transparent s liškou. Aktivisté v Praze požadovali zákaz kožešinových farem | Foto: Dominika Píhová

Někteří aktivisté v průvodu se oblékli do kostýmů zvířat, která podle nich žijí v nevyhovujících podmínkách.

Jiní v rukou držely transparenty s obrázky lišek, jeden z nich pak hlásal: „Nejsem límec“. Další pak hlásaly „Kabát ze psa? Fuj! A v čem je liška jiná?“ nebo „Já chci prožít život ve své kůži“.

Účastníci průvodu, který pořádal spolek Obraz - obránci zvířat, vyrazili ze Střeleckého ostrova v půl třetí směrem ke Staroměstskému a dále Václavskému náměstí. Místy průvod blokoval dopravu.

Na Staroměstském náměstí průvod na chvíli zastavil, aby si ho mohli lidé vyfotit. S aktivisty se fotili také turisté. Organizátoři po 16. hodině demonstraci, která průvod zakončovala na Václavském náměstí, rozpustili.

Předseda spolku Obraz Marek Voršilka upozornil, že za několik dní začne v Česku kožkovací sezona, kdy bude podle něj naházeno do plynových komor 20 tisíc zvířat.

Novelu zákona začnou projednávat poslanci

Poslanecká sněmovna začne v úterý v prvním čtení projednávat návrh několika desítek zákonodárců z různých stran na zákaz kožešinových farem. Voršilka doufá, že jej zákonodárci schválí. Vláda k němu dříve zaujala neutrální postoj.

Prosazení tohoto zákona ale zřejmě nebude jednoduché. S návrhem totiž nesouhlasí většina zástupců z KDU-ČSL a pro KSČM není prioritou. Podle průzkumu si ale zákaz farem v Česku přeje 70 procent obyvatel.

Lišky z kožešinové farmy v Křižanovicích. | Foto: Obraz obránci zvířat

Podle návrhu by se od roku 2017 nesměly zakládat nové farmy a do konce roku 2018 by měly ukončit svojí činnost dosavadní podniky. Zákaz by se neměl týkat chovů králíků, neboť kožešina je v tomto případě pouze vedlejším produktem.

Chovatelé norků a lišek jsou proti změně zákona

S návrhem novely nesouhlasí provozovatelé farem. „Máme důvody se domnívat, že velká část poslanců podepsaných pod zprávou byla vystavena tlaku a jednostranným nepravdivým informacím ze strany lobbistických aktivit veganských organizací, přičemž poslanci neměli možnost vytvořit si kvalifikovaný a vyvážený názor," uvedl David Vojtíšek, předseda Základní organizace chovu kožešinových zvířat Českého svazu chovatelů a majitel farmy Norek.

Konec kožešinových farem nejistý. Lidovci jsou 'negativní', pro KSČM není prioritou, TOP 09 čeká vášnivou diskusi

Číst článek

Člověk se podle chovatelů bez kožešin obejde, ale stejně se tak obejde bez masa a jiných živočišných produktů. Kožešinová zvířata jsou podle nich k chovu na farmách šlechtěna a domestikována.

Zastánci novely naopak uvádějí, že norci a lišky jsou prakticky divoká zvířata. Například lišky si podle nich nudou v klecích okousávají ocasy a provádějí i jiné akty sebetrýznění.

Nejčastěji se v Česku na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20 tisíc. Počet farem se dlouhodobě snižuje. Podle veterinářů jich ještě v roce 2000 fungovalo 26. Nyní je v republice aktivních devět farem, loni skončila farma ve Zbýšově a chov lišek v Křižanovicích, kde ale podle Státní veterinární správy pokračuje chov norků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme