Popularita politiků klesá, Babiš je stále nejoblíbenější, tvrdí průzkum STEM

Nejoblíbenějším politikem v České republice zůstal v říjnu ministr financí a hnutí ANO Andrej Babiš. Druhý je ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který o procento porazil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ten klesl na třetí místo. Průzkum byl ukončen těsně před vypuknutím kauzy Brady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Většině politiků v říjnu popularita klesla. Jedinou výjimkou je předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík. Ten si v popularitě polepšil o jedno procento na 31 procent a poskočil tak z dvacátého místa na dvanácté.

Na hodnotách z května se podařilo zůstat pouze dvěma politikům, a to šéfovi hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomiu Okamurovi a ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL). Herman se v den, kdy byl průzkum ukončen, sešel s dalajlamou, což později rozpoutalo kauzu kolem jeho strýce Jiřího Bradyho. Okamurovi stabilní hodnocení vyneslo čtvrté místo před předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

Oslabení u většiny sledovaných politiků bylo rozdílné. Slabší pokles, který často znamenal spíše návrat k předchozím hodnotám, zaznamenala například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) či předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Výrazné oslabení popularity zaznamenal premiér Sobotka (o 11 procent) a někteří sociálnědemokratičtí ministři, jako Milan Chovanec (o 22 procent) a Lubomír Zaorálek, Svatopluk Němeček a Jan Mládek (shodně o deset procent).

Průzkum popularity STEM se zaměřuje na předsedy a místopředsedy parlamentních politických stran a na všechny členy vlády. Naposledy se ho mezi 13. a 21. říjnem zúčastnilo 1054 lidí starších 18 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme