Trump, nebo Clintonová? Americké volby vyvolávají rozkol i v rodinách

Voliči ve Spojených státech budou v úterý rozhodovat o tom, kdo bude příští čtyři roky prezidentem. Tato volba rozděluje nejen společnost, ale někdy i celé rodiny. V Bel Air v Marylandu žije Josef Páral, který přišel do Spojených států před dvaceti lety. Na příkladu jeho rodiny se dá demonstrovat, jak těžká bude pro Američany volba, a jak se ani v jedné domácnosti nemusejí shodnout v odpovědi na otázku: Koho volit?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thomas, Josef a Denise mají na volby rozdílný názor.

Thomas, Josef a Denise mají na volby rozdílný názor. | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Osmnáctiletý Thomas Paral bude volit poprvé v životě, a to Hillary Clintonovou. Stejně jako jeho přátelé říká, že když Trump ohlásil kandidaturu, všichni si mysleli, že je to vtip, a teď mu připadá neuvěřitelné, že se dostal tak daleko.

Přiznává, že nevolí Hillary srdcem. Chtěl by změnu, ale kandidátka demokratů je pro něj pořád lepší volbou než Trump. Dodává, že Hillary je příkladem toho, co je špatné s americkou vládou, a Trump toho, co je špatné s americkou společností.

Na cestě předvolební Amerikou: Virginie potřebuje práci, Trumpovi tady ale moc nevěří

Číst článek

Jeho otec Josef, pracující ve stavební firmě, volit nepůjde. Nechce dát hlas Trumpovi, ale jeho sympatie nemá ani Hillary. Směje se tomu, když prezident Obama varuje Američany před tím, že Trump zničí celý systém zdravotní péče. „Nedávno jsem byl nemocný s velice běžnou chřipkou. Měl jsem tak vysoké horečky, že jsem musel dojít k doktorovi,“ vysvětluje Josef Páral. „Jsem plně pojištěn a byla mi předepsána běžná antibiotika. Účet za ně byl 132 dolarů, což mě šokovalo,“ dodává.

Přítelkyně Josefa, Denise, má o své volbě zcela jasno. Bude hlasovat pro Trumpa. Říká, že jeho myšlenky jsou pro ni přijatelnější, je přímější než jeho demokratická oponentka, a navíc si myslí, že Hillary zničí střední třídu. Dodává, že Hillary jedná podle toho, co je prospěšné pro ni, a na Američany nemyslí.

Různá obvinění, kterým Trump čelí za své chování vůči ženám, nepovažuje po dvaceti letech za věrohodná. Také si myslí, že v soukromí a mezi přáteli muži občas mluví o ženách nekorektně, stejně jako ženy o mužích. Tato slova nebyla podle ní určena veřejnosti a navíc nelze tyto aférky srovnávat s tím, jak se v úřadě choval Bill Clinton, domnívá se Denise.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme