Nezaměstnaní nově mohou požádat o příspěvek až padesát tisíc korun na stěhování za prací

7. listopad 2016

Často marně hledají práci v místě bydliště a dojíždění je pro ně příliš složité nebo drahé. A tak lidé čekají na úřadu práce, až se uvolní místo někde blízko. Desítky nezaměstnaných v Olomouckém kraji využily pilotní projekt ministerstva práce a sociálních věcí a nechaly si vyplatit příspěvek právě na dojíždění do zaměstnání.

Víc pracujících by mohl přinést i další příspěvek. Až 50 tisíc korun může získat každý, pokud se za prací rovnou přestěhuje.

„Práci v oboru není snadné sehnat, proto jsem se dívala po zaměstnání i mimo Olomouc. Pracuji v Ivanovicích na Hané jako veterinární lékařka,“ popisuje Adéla Březinová chvíli poté, co se vrátila z práce. Do té dojíždí společně s kolegy.

„Jezdím hodně brzy ráno, takže nemůžu jezdit hromadnou dopravou, protože tam nejsou dobré spoje. Jezdím autem, což je dost nákladné, pokud by člověk jezdil sám. Částečně to pokryje příspěvek od úřadu práce. Člověk si o ten příspěvek musí zažádat dřív, než tam začne pracovat. Když už v té práci člověk je, tak už ho nedostane. To je jedna z podmínek, která mnohým uteče,“ říká.

Příspěvek na dojíždění, bydlení i hlídání dětí

Získat od úřadu práce můžou lidé až 3500 tisíce měsíčně. Použít je můžou nejen na dopravu, ale i na ubytování nebo třeba hlídání dětí.

„Do 31. října přijal Úřad práce v Olomouckém kraji celkem 284 žádostí o příspěvek na regionální mobilitu. Výše příspěvku se pohybuje v rozmezí od 1000 až do 3500 korun za měsíc podle dojezdové vzdálenosti. Minimum je přitom deset kilometrů,“ uvádí mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Kateřina Beránková s tím, že příspěvek v Olomouckém kraji už dostala zhruba třetina žadatelů.

„Nejvíce schválených žádostí v rámci Olomouckého kraje eviduje úřad práce v okrese Šumperk, kde jich přijal, respektive schválil, celkem 37. Na Jesenicku podalo žádost o příspěvek prozatím 17 lidí, úřad práce uzavřel dohodu o jeho poskytnutí se sedmi klienty,“ dodává.

Právě Olomoucký kraj byl jedním z šesti pilotních krajů, kde se projekt půl roku zkoušel. Teď o příspěvek mohou lidé žádat po celé republice. Od listopadu se navíc ministerstvo práce a sociálních věcí snaží nezaměstnané rozpohybovat ještě víc. Kdo se za prací přestěhuje, může dostat příspěvek až 50 tisíc korun.

„Žádat o něj může uchazeč, který nastoupil do práce mimo místo trvalého bydliště, případně se přestěhoval. Je ale nutné, aby byl uchazeč v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců a to půl roku před podáním žádosti,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Petr Habáň. Navíc musí být práce od místa bydliště vzdálená vzdušnou čarou více než 50 kilometrů.

„Úřad práce může příspěvek opakovaně poskytnout stejnému žadateli jednou za tři roky a to jen tehdy, pokud odpracoval v zaměstnání, na které dostal původní podporu, minimálně dvanáct měsíců. Příspěvek není možné poskytnout v případě přestěhování do zahraničí,“ dodává Habáň. O nový příspěvek mohou lidé žádat od tohoto měsíce.

autor: tas
Spustit audio