Poznávání bez bariér: Technické muzeum chystá video-popisky pro neslyšící návštěvníky

Liberecké Technické muzeum připravuje video-popisky svých exponátů, natočené ve znakovém jazyce. Psané texty jsou pro neslyšící návštěvníky totiž často nesrozumitelné. Pro prvních deset historických motocyklů a automobilů už tlumočník popisky do znakového jazyka přeložil a natočil. V budoucnu by je měly mít všechny exponáty muzea. Návštěvníci si je budou moci přehrát na svých mobilních telefonech.

„Není to tak, že neslyšící neumí číst. Ve škole se učí český jazyk, ale vzhledem k tomu, že používají znakový jazyk, který má úplně jinou gramatiku než jazyk mluvený, tím pádem jednotlivým slovům rozumí, ale pokud jsou ve větě, někdy nepochopí obsah nebo význam věty,“ vysvětluje liberecký tlumočník do znakového jazyka, Roman Vránek. Na překladu textů pracoval se svou kolegyní Danou Vaszily ve volném čase. Videa natáčel amatérskou kamerou.

Podívejte se na video-popisek ve znakové řeči k exponátu Ratrac-S, vozidlo švýcarské výroby, rok výroby 1971. V roce 1972 bylo vystaveno na veletrhu v Brně, kde ho koupil Liberec, až do 90. let rolba upravovala sjezdovky na Ještědu.

„Rozhodl jsem se z toho důvodu, že jsem měl neslyšící rodiče, a tak vím, že získávání informací pro neslyšící je velmi náročné. Sám dobře vím, že mezi neslyšícími je spousta fandů, kteří mají jako své hobby právě techniku, auta, motorky. A taky vím, že neslyšící jsou dobří řidiči,“ pokračuje.

Chytrý telefon nebo tablet a QR kód jako klíče k popiskům

„Pan Vránek obětoval své prázdniny na to, aby informace, které máme v psaném textu, dostal do znakové řeči. Vše je už dnes ve formátu videí,“ popisuje předseda spolku Technického muzea Jiří Němeček, který speciální video-popisky pro neslyšící vymyslel.

Dobrovolník muzea, Michal Paluba, připravuje hotová videa k použití přímo v expozici. „Bude to probíhat tak, že za pomoci telefonu nebo tabletu bude možné přes čtečku QR kódů načíst video, kde bude natočená informace o expozici ve znakové řeči,“ vysvětluje Paluba.

Neslyšícím návštěvníkům bude k jejich spuštění stačit mobilní telefon.

Cílem předsedy spolku Technického muzea je získat peníze na natočení a instalaci dalších video-popisků. Nejraději by je měl u každého z exponátů.

Prvních deset exponátů, opatřených video záznamem s překladem do znakového jazyka, si neslyšící v Technickém muzeu prohlédnou během měsíce.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio