Bojovníka za svobodu Vodičku trápí dluhy přes dva miliony. Nesplácí osm let, stěžuje si věřitelka

Čelní představitelé Českého svazu bojovníků za svobodu mají dluhy. Předseda Jaroslav Vodička dluží přes dva miliony, místopředseda ústředního výboru Milan Andres půl milionu korun, zaznělo v pořadu 168 hodin České televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu

Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu | Foto: David Sedlecký, Creative Commons Attribution 4.0 International

Proti Vodičkovi je vedeno podle Centrální evidence exekucí 9 exekucí celkem za 2 105 000 korun. Jen Soně Kukurdíkové dluží předseda 1 400 000 korun.

Kukurdíková v prosinci 2003 půjčila na žádost svého nadřízeného jeho příteli Vodičkovi peníze na nákup aut UAZ z Ruska. Mělo se jednat o krátkodobou půjčku na tři měsíce. Peníze měl podle směnky, kterou podepsal, vrátit do konce března 2004.

'Jako za komunistů. Stydím se.' Z Českého svazu bojovníků za svobodu odchází další členové

Číst článek

Vodička ale peníze nevrátil. A proto Kukurdíková podala v létě 2004 žalobu. Na podzim jí 320 tisíc vrátil a soud mu nařídil doplatit i zbytek. Vodička se ale odvolal a začal směnku zpochybňovat. V roce 2007 získala věřitelka pravomocný rozsudek. Vodička pak krátce splácel a to do srpna 2008. Poté už nic.

Své dluhy čestně platíme, tvrdí Vodička

„Vidím pana Vodičku v televizi, v médiích, říká veřejné proslovy. A já sama vím, že mám už 13 let problém s tím, že mi dluží peníze. Myslela bych si, že člověk, který může být v médiích a který může mít před celou republikou proslov, by měl být čestný a poctivý,“ řekla Kukurdíková České televizi.

Vodička se hájí, že své dluhy splácí a že nemůže upřednostňovat některého věřitele. „My svoje dluhy čestně platíme a nestydíme se za to. Když někdo špatně podniká, vám se nikomu nestalo, že jste někdo špatně podnikal? Prostě nevyšlo to,“ řekl předseda svazu bojovníků na tiskové konferenci.

Vodička žádá NKÚ o prověření
Vodička v pondělí písemně požádal prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kalu, aby uskutečnil hloubkovou finanční kontrolu hospodaření svazu. Chce tak zamezit spekulacím o údajném špatném hospodaření.
Sekretariát prezidenta NKÚ Vodičkovu žádost dosud neobdržel, sdělila mluvčí úřadu Olga Málková. Poznamenala, že na hospodaření ČSBS, který je podle svých webových stránek spolkem, se působnost NKÚ obecně nevztahuje. Jediným případem, kdy by úřad mohl kontrolovat část hospodaření svazu, by byly případné státní dotace a peníze ze zahraničí.
Zdroj: ČTK

Po informaci, že se Česká televize zajímá o jeho dluhy vůči paní Kukurdíkové, Vodička kontaktoval věřitelku a oznámil jí, že peníze opravdu nemá, ale jeho dcera je ochotná dluh převzít. Ta ještě před víkendem vložila 50 tisíc na účet paní Kukurdíkové. Dalších 650 tisíc prý dořeší v průběhu tohoto týdne a peníze prý pošle.

Vodička mluvil na tiskové konferenci v množném čísle, protože není jediný z ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu, kdo dluží větší částku peněz. Místopředseda Milan Andres má na sebe vedeno pět exekucí za 506 tisíc korun. „Před 5 lety jsem požádal soud v souladu se zákonem o insolvenci,“ řekl Andres. Dále se ke svým dluhům nevyjadřoval.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme