Americké ekonomice se daří, na trzích to ale vidět není. Sledují totiž prezidentské volby

Toto úterý ve Spojených státech vyvrcholí bitva o nového prezidenta. Nervozita z výsledků voleb se přitom kromě politiky projevuje i na akciových trzích. Ty během minulého týdne ve Spojených státech zaznamenaly nejdelší sérii poklesů od roku 1990.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké akcie po výkyvech uzavřely bez výraznějších změn (ilustrační foto z newyorské brzy)

Americké akcie po výkyvech uzavřely bez výraznějších změn (ilustrační foto z newyorské brzy) | Zdroj: Reuters

Americká předvolební nervozita se projevuje hlavně tak, že obchodníci a investoři nijak výrazně neoceňují dobré zprávy. Podle analytika Poštovní spořitelny Jana Bureše se přitom ekonomice Spojených států daří, na trzích to ale prý vidět není.

„V uplynulém týdnu jsme viděli sérii velice slušných čísel v čele s dobrou náladou podnikatelů v průmyslu. Existují i výborné statistiky, které se týkají vývinu mezd v americké ekonomice,“ popisuje Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké trhy fandí prezidentské kandidátce Hillary Clintonové. Tématu se věnuje Barbora Kladivová.

Statistiky by podle něj za jiných okolností pravděpodobně vedly k prudkému nárůstu amerických výnosů v rámci dolarů i akciových trhů.

Zemřel bývalý advokát Zdeněk Altner. Vysoudil 337 milionů na ČSSD

Číst článek

Nic takového se ale neděje. Trhy primárně sledují politický boj o křeslo prezidenta Spojených států. Naposledy oslabily americké akcie v pátek. Index S&P 500 se tehdy snížil už podeváté za sebou, a to je jeho nejdelší série poklesů od prosince roku 1990.

Ztráty na akciových trzích pociťují i investoři. Mezi nimi je třeba Čech Martin Jaroš, který žije v Kataru a investuje hlavně do amerických technologických společností.

Favoritkou trhů je Clintonová

„Přišel jsem řádově o sta tisíce korun. Samozřejmě ale doufám, že to není navždy a vrátí se mi to,“ popisuje Jaroš. I ostatní investoři se prý těší na další obchodování. Analytici totiž říkají, že burzy by měly začít růst.

V amerických médiích to vypadá, jako by už bylo rozhodnuto o tom, že se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA | Foto: ČTK/AP John Raoux

Podle redaktorky Radiožurnálu Barbory Kladivové je favoritem amerických trhů zejména demokratická kandidátka Hilary Clintonová. „Ve chvílích kdy přicházejí zprávy o tom, že v klíčových státech má navrch republikánský kandidát Donald Trump, tak to vede ke ztrátám rizikových aktiv a poklesu amerických výnosů nebo ztrátám na americkém dolaru,“ popisuje Kladivová.

Americký dolar prý dnes v růstu podpořila i zpráva o tom, že FBI neplánuje stíhání Hilary Clintonové v souvislosti s využíváním soukromého e-mailového účtu ve funkci ministryně zahraničí.

Barbora Kladivová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme