Petr Hartman: Prezident Daniela Hermana ze seznamu členů vlády škrtnout nemůže

7. listopad 2016

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce do 10. prosince prověřit míru únavy stranických kolegů. Konkrétně těch, kteří sedí v ministerských křeslech. Z jejich reakcí na premiérova slova se zdá, že jsou všichni ve výborné fyzické kondici a plni elánu.

Někomu z nich to nebude nic platné. Bude označen za unaveného a nahrazen někým odpočatějším. Sliby se plnit musí a zvlášť ty dané stranickým kolegům. V dopise, který nedávno obdrželi, nejsou konkrétní jména ani počty uvedeny. Lze o nich zatím pouze spekulovat.

Bohuslav Sobotka si tak svým výrokem může otestovat jednak náladu veřejnosti, jednak atmosféru uvnitř strany. Změny ve vládě potom může využít k posílení své vnitrostranické pozice před volebním sjezdem sociální demokracie.

Zároveň může učinit vstřícné gesto vůči Hradu, což by se mu mohlo hodit jak v předvolební kampani, tak i v době povolebního vyjednávání o sestavení nové vlády.

Problém je v tom, že prezident republiky očekává rozsáhlejší změny, než které mu může premiér zaručit. Miloš Zeman se nechal veřejně slyšet, že by z kabinetu měl odejít Daniel Herman.

Kdo skončí a kdo zůstane?

Vzhledem k napětí, které mezi oběma politiky vyvolalo setkání ministra kultury s dalajlámou, to není překvapení. Přesto nemůže prezident republiky jednoduše škrtnout Hermana ze seznamu členů vlády, tak jak se to podle dostupných indicií podařilo v případě jeho strýce a seznamu vyznamenaných.

Poprvé se sešly vyjednávací týmy ČSSD a KDU-ČSL, Bohuslav Sobotka (vlevo) a  Pavel Bělobrádek

Za vládu zodpovídá premiér. Na jeho návrh jmenuje a odvolává její členy prezident. Byť jsme v minulosti byli několikrát svědky toho, že hlava státu nebyla příliš ochotna splnit přání předsedy vlády, pokud trval na svém, neměl prezident možnost mu nevyhovět.

Daniel Herman tak může zůstat v klidu. Nechce-li Bohuslav Sobotka rozpad koalice, odvolání ministra kultury navrhnout nemůže. Vedení KDU-ČSL nemá důvod s jeho koncem souhlasit a premiér o takovémto kroku s Pavlem Bělobrádkem ani mluvit nebude.

Chystané změny v ministerských křeslech se odehrají plně v režii sociální demokracie. Z rozhodnutí jejího vedení se některá uvolní a budou obsazena opět s jejím vědomím sociálními demokraty.

Zhruba rok před sněmovními volbami nelze očekávat, že by koaliční partneři přistoupili na změny u svých lidí nebo se pustili do poněkud riskantní diskuse o případném prohození resortů. Nic na tom nezmění ani schůzka premiéra s prezidentem. I po ní se bude čile spekulovat o tom, kdo ze sedmičky ministrů za ČSSD skončí a kdo zůstane.

autor: Petr Hartman
Spustit audio