Putin o volbách v USA: Trump je výrazný a talentovaný člověk

Rusko je připraveno spolupracovat s kýmkoli, koho si Američané zvolí prezidentem. Takový je oficiální postoj ruského prezidenta Vladimíra Putina k prezidentským kandidátům - Donaldu Trumpovi a Hillary Clintonové. Ruská prokremelská média ale nepokrytě favorizují Trumpa a Clintonovou líčí vesměs v nelichotivém světle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin na návštěvě jedné z moskevských volebních místností.

Vladimir Putin na návštěvě jedné z moskevských volebních místností. | Zdroj: Reuters

Ruské televizní kanály vysílaly předvolební klip Donalda Trumpa, ve kterém vystupuje štěkající Hillary Clintonová a smějící se prezident Vladimír Putin. Kreml se proti použití záběrů s Putinem sice ohradil, nicméně připustil, že Donald Trump je sympatičtější.

„Je to velmi výrazný a bezesporu talentovaný člověk. Říká, že chce přejít na jinou, pevnější a hlubší úroveň vztahů s Ruskem. Copak to nemůžeme nevítat? Ale vše, co se týká vnitropolitických záležitostí Ameriky, není naší věcí,“ prohlásil na adresu republikánského kandidáta Putin.

V televizním rozhovoru poté upřesnil své představy o budoucím americkém prezidentovi. „Chtěl bych mít do činění s člověkem, který může přijímat odpovědná rozhodnutí a který plní dohody. Jeho příjmení nemá vůbec žádný význam,“ tvrdí Putin. „Nikdy jsme se nevměšovali a nevměšujeme se do vnitřních amerických věcí. Nebude to dělat ani v budoucnosti. Jsme připravení spolupracovat s jakoukoli novou administrativou, pokud to ona sama bude chtít.“

Změní se po volbách vztahy Spojených států s Evropou? Klání s napětím sleduje i Brusel

Číst článek

Jako absurdní označil Putin obvinění, že Rusko aktivně a skrytě působí ve prospěch Trumpa a ovlivňovalo předvolební kampaň. Ruský prezident řekl, že Spojené státy jsou jedinou supervelmocí a nikoli banánovou republikou, ve které nějaká cizí mocnost může dosadit prezidenta.

Opoziční politik Alexandr Osovcov ale v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že vztah Putina k americkým kandidátům rozhodně není neutrální. „Kreml zcela zjevně podporuje Trumpa, a to z úplně jasných důvodů. Trump sám o Putinovi řekl mnoho pěkných slov. Je tady šance, že pokud se Trump stane prezidentem, změní politiku Spojených států k Rusku,“ říká Osovcov.

On sám považuje Trumpa za nejasnou postavu a není si jistý, nakolik může brát Trumpova slova vážně. Zároveň je podle něj Trump poměrně rizikovým faktorem - pro Ameriku i svět. „Trump zcela jasně není člověkem ze současného politického establishmentu,“ říká o kandidátovi na prezidenta Spojených států, který podle něj systém západního společenství destabilizuje.

„Mnoho Američanů ho podporuje nikoli kvůli politickému programu, ale proto, že je úplně jiný než ostatní. Je to stejné jako v případě ultralevicové strany Syriza v Řecku nebo ultrapravicové Marine Le Penové ve Francii. Pro tyto lidi je nejdůležitější rozhoupat loďku,“ dodává Osovcov.

Ministerstvo zahraničí nicméně předpokládá, že po volbách se jako vždy rusko-americké vztahy uklidní. „Podívejte se na předvolební historii Spojených států za několik posledních desetiletí. Tendence je velmi zajímavá. Ti, kdo ve své předvolební kampani Rusko kritizoval nejvíc, hned po volbách začali hledat možnosti, jak obnovit mosty spolupráce s Ruskem. To, kdo zastávali neutrální postoj, po volbách svou pozici diametrálně změnili a za dobu jejich vládnutí se naše vztahy jen komplikovaly,“ připomněla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme