McDonald´s žaluje italskou Florencii. Město odmítlo otevřít pobočku u katedrály

Americká síť restaurací s rychlým občerstvením McDonald´s zažalovala italské město Florencie, které zamítlo otevření nové restaurace na historickém náměstí u florentské katedrály. Firma žádá odškodnění 17,8 milionu eur (asi 480 milionu korun), informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

McDonald's

McDonald's | Zdroj: Reuters

Představitelé města tvrdí, že nemají předsudky vůči firmě McDonald´s, která má provozovny v jiných částech města. Na historickém náměstí, které je zapsané na seznamu UNESCO, ho ale památkáři nechtějí.

„McDonald´s má právo podat žádost, protože to umožňuje zákon, ale my máme zas právo říci ne,“ vysvětlil rozhodnutí města, které padlo už v červenci, starosta Dario Nardella.

Před 23 lety se v Česku otevřel první velký fastfood. Nyní je prodejen kolem tří tisíc

Číst článek

Společnost potvrdila agentuře AFP, že podala žalobu ke správnímu soudu. Víc ale nechtěla celou kauzu komentovat. Podle italského tisku se McDonald´s cítí poškozeně proto, že již slíbila udělat změny ve svém obchodním modelu tak, aby vyhověla novým pravidlům.

Ty Florencie změnila v lednu. Nově radnice požaduje, aby restaurace v historickém centru města nabízely produkty typické buď pro město Florencii nebo pro Toskánsko.

Problémy s otevřením provozovny v historickém centru města má McDonald´s také v Římě. Minulý měsíc se v italském tisku objevila informace, že skupina obyvatel italské metropole i někteří kardinálové se snaží zabránit otevření restaurace rychlého občerstvení v blízkosti Svatopetrské náměstí. Obávají se totiž, že bude masovou turistikou narušena kulturní a sociální identitou římské čtvrti sousedící s Vatikánem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme