V Českém Švýcarsku našel pyrotechnik 1900 kilo munice, včetně 20 nevybuchlých granátů a min

8. listopad 2016

V Národním parku České Švýcarsko v okolí Vysoké Lípy na Děčínsku našel pyrotechnik zhruba 1900 kilogramů munice z druhé světové války. Několik desítek kusů bylo nevybuchlých a museli je řízeně odstřelit specialisté. Vedení parku nechalo prohlédnout místo kolem České silnice poté, co tam na nevybuchlý granát narazil lesní dělník.

Pyrotechnik Jiří Chládek pracoval na místě okolo České silnice skoro dva týdny. S vedením parku se dohodl na předem vytipované lokalitě ‒ nebylo to nic obtížného, i místní lidé si pamatovali, že v okolí se likvidovala munice. Lokalitě, kterou Chládek se speciálními detektory prohledal se dodnes říká „U Bomb“.

„V roce 1945 už něco začalo, v roce 1946 už určitě… My jsme tam s tátou jeli dolů, do Zadniček, my jsme jeli okolo toho, byly tam dva krátery, do kterých to narovnali, za rohem měli takovou budku a tam to odpalovali,“ vzpomíná sedmdesátník Jindřich Kny z Jetřichovic.

Nalezená munice z 2. světové války

Že místo o výměře asi pěti hektarů dělá svému jménu čest potvrdil sám pyrotechnik. „Jsou tu ocelový pláty, asi 2,5 cm tlustý, pak je tady změť střepin od dělostřeleckých granátů a největší, co se tu nachází, jsou masivní střepiny do leteckých pum,“ vypočítává Chládek.

Vedení parku nechtělo riskovat, že na frekventované silnici přijde někdo k úrazu, říká lesník Jan Drozd.

„My jsme se rozhodli, že tohle místo, který je pamětníky označený za místo, kde se likvidovala munice, že pro jistotu necháme prověřit. Je to přeci jen velice frekventovaná komunikace. Proto jsme se rozhodli, že oslovíme profesionální pyrotechniky, kteří nám tu lokalitu pomohou prohledat. U čeho jsem byl, tak se odpalovalo zatím dvakrát, dohromady to mohlo být kolem 20 kusů nevybuchlých věcí,“ dodává Drozd.

Park za prohledání území nad Vysokou Lípou zaplatí kolem 200 000 korun. Na jaře se ještě pyrotechnici podívají na některá místa kolem Jetřichovic, která označili právě pamětníci.

autor: dap
Spustit audio