Místo mořských okurek našel atomovou bombu. Američané ji ztratili během studené války

Kanadský potápěč, který hledal mořské okurky, našel něco, co opravdu nečekal. Pravděpodobně našel jednu ze ztracených amerických atomových bomb. V této by ale podle amerických úřadů neměl být jaderný materiál. Nález prošetřují americké úřady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombardér B-36 Peacemaker

Bombardér B-36 Peacemaker | Foto: Fotobanka Profimedia

Nález oznámil potápěč Sean Smyrichinsky, který se potápěl u Pittova ostrova v oblasti Haida Gwaii. „Uviděl jsem pod sebou zhruba 3 až 4 metry široký disk. Když jsem se přiblížil, tak mi došlo, že to není disk, ale koule, která trčí ze dna… Domníval jsem se, že je to UFO nebo nějaký kosmický odpad. Bylo mi jasné, že to nepochází z lodi. Nic podobného jsem v životě neviděl a to pracuji na lodích celý život a potápím se už docela dlouho,“ řekl potápěč.

Protože nevěděl, co to může být, radil se s kamarády rybáři. A jeden z nich přišel s teorií, že by se mohlo jednat o atomovou bombu, kterou v této oblasti odhodil americký bombardér v roce 1950. Smyrichinsky si vyhledal podrobnosti včetně obrázku pumy a zjistil, že přesně tento předmět našel na dně oceánu. Proto kontaktoval kanadské úřady. Kanadské námořnictvo na místo vyslalo lodě, které mají nález prověřit.

Nagasaki si připomíná 70 let od zkázy. Premiér sliboval Japonsko bez jaderných zbraní

Číst článek

V roce 1950 se kolem kanadských břehů vracel americký bombardér B-36B z testovacího letu, který měl ověřit, že letadlo unese bombu Mark IV. zvanou Fat Boy (Tlusťoch) na tak velkou vzdálenost. Letěl z Aljašky do Texasu. U pobřeží Kanady měla ale posádka problémy s motorem a musela letadlo opustit.

Během studené války se ztratilo mnoho atomových bomb

Pilot se proto rozhodl vyhodit bombu někde v oblasti Haida Gwaii. Poté nasměroval letadlo nad pevninu, aby mohla posádka vyskočit. Pak pilot nastavil autopilota, který měl dovést stroj zpět nad moře. To se však nepovedlo, protože letadlo našli o několik desítek kilometrů dál ve vnitrozemí. Ze sedmnácti členů posádky nehodu nepřežilo pět letců.

Protože se ale jednalo pouze o cvičný let, bylo v pětitunové bombě plutonium nahrazeno olovem. Puma ale obsahuje také konvenční výbušninou nutnou pro odpálení atomové bomby.

Během studené války se ztratilo několik jaderných a vodíkových bomb. USA přiznaly, že přišlo o nejméně osm atomových bomb, některé z nich byly plně funkční. Rusko oficiálně žádnou ztrátu nepřiznalo, ale podle některých informací přišlo o 100 kufříkových atomových bomb, podle jiných o 40 jaderných hlavic.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme