Běchovice se pyšní nejstarším běžeckým závodem v Evropě. Koná se od roku 1897

8. listopad 2016
Česko – země neznámá

Poslední zářijovou neděli se na startovní čáru u patníku s číslem 13 staví tisíce závodníků. Před budovou úřadu v Praze-Běchovicích začíná každoročně nejstarší běžecký závod v Evropě, který se koná nepřetržitě od roku 1897. Není to ovšem jediná lokální zajímavost.

První písemná známka o Běchovicích se zachovala v listině Anežky z roku 1228, potvrzené papežem Řehořem IX. V ní je obec uvedena mezi dvanácti vesnicemi, které náležely ke statkům jeptišek řádu svatého Benedikta na Pražském hradě.

Jedinou historicky a stavebně ceněnou budovou, která v Běchovicích přežila do dnešních dnů, je Stará pošta. Jedná se o mohutnou jednopatrovou stavbu s prejzovou střechou a rozlehlým dvorem do obdelníku. Lemují ho hospodářská stavení s příbytky bývalých deputátníků a poddaných. V roce 1964 byla budova prohlášena za kulturní památku.

Na jejím místě kdysi stávala starší z běchovických tvrzí, z doby před rokem 1413. Po husitských válkách se zde pravděpodobně rozkládal poplužní dvůr, v jehož rámci později vznikl zájezdní hostinec. A v roce 1755 se v budově hospody zřídila c.k. poštovní stanice se všemi provozy. Fungovala velmi úspěšně, ale její sláva opadla po roce 1840, kdy vznikla železnice z Pardubic do Prahy.

Dnes slouží jako restaurace, obytný dům, klub, autoškola a kadeřnictví. Letos díky dotacím začala rozsáhlá rekonstrukce této památky, hotovo by mělo být na jaře 2018.

Běžecký závod má také svůj pomník, který byl odhalen v říjnu 1972

Běchovice ale proslavil zejména nejstarší běžecký závod v Evropě. Závod Běchovice – Praha se koná každý rok nepřetržitě od roku 1897. „Aby to nikdo neminul, máme radnici pěkně pomalovanou. Máme na ní nápis ‚Start Běchovice – Praha‘ a také vyobrazené běžce, kteří symbolizují běh směrem do Prahy,“ ukazuje na budovu úřadu Ondřej Martan, starosta městské části Praha – Běchovice.

Poslední zářijovou neděli se na startovní čáru u patníku s číslem 13 před budovou úřadu staví tisíce závodníků. Běží pak po Českobrodské ulici slavnou tratí přes Dolní Počernice, kolem Kyjí, aby zdolali poměrně prudké stoupání na pověstném hrdlořezském kopci a pokračovali dalším táhlým stoupáním na Žižkov až do cíle Na Pražačce. Běžecký závod má také svůj pomník, který byl odhalen v říjnu 1972.

A pokud neholdujete běhu, Běchovice si můžete v poklidu projít díky stejnojmenné naučné stezce, která vám pomocí 18 zastavení přiblíží sportovní areál, park, nádraží, mosty, chráněná území, potoky, závod, poštu, památné stromy a další místa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.