Změna ústavy proti uprchlickým kvótám v Maďarsku nebude. Parlamentem neprošla

Poslanci maďarského parlamentu nepřijali změnu ústavy, která by zakazovala povinné přerozdělování migrantů na území Maďarska na základě kvót. Změnu navrhl premiér země Viktor Orbán a reagovala na nedávné maďarské referendum o uprchlických kvótách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Foto: European Commission Audiovisual service

Na úpravě ústavy se v parlamentu těsně nedokázal shodnout dostatečný počet poslanců. Na to, aby úprava prošla, musely by pro ní zahlasovat dvě třetiny ze 199 poslanců. Poté, co se opoziční strany rozhodly hlasování bojkotovat, získal podle agentury Reuters Orbánův návrh těsně 131 hlasů.

Úpravu ústavy navrhl počátkem října premiér Orbán s tím, že bude odrážet výsledky referenda. V hlasování o odmítnutí uprchlických kvót 2. října sice drtivá většina hlasujících kvóty odmítla, referenda se ale nezúčastnil dostatečný počet voličů, a je tedy neplatné.

Strana Jobbik prohlásila, že Orbánův návrh podpoří, až když vláda zruší prodej rezidenčních bondů cizincům. Od roku 2013 vydává Maďarsko povolení na pobyt lidem, kteří si nakoupili maďarské bondy v hodnotě 300 tisíc eur. Podle portálu Politico je o bondy zájem zejména mezi investory z Číny, Ruska nebo států Perského zálivu.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme