Czech Design Week: otevřete oči pro mladý český design

15. listopad 2016

Podzimní měsíce patří už tradičně festivalům designu. Týden po tom, co na pražském výstavišti skončila nejznámější a nejnavštěvovanější přehlídka Designblok, startuje v Kafkově domě událost zaměřená na nové objevy a talenty, Czech Design Week.

Mladý český design táhne, dokazuje to více než padesátitisícová návštěvnost letošního Designbloku. A protože ne každý se na nejprestižnější českou přehlídku dostane, otevírá se prostor pro další přehlídky. Na koho cílí Czech Design Week, vysvětluje umělecký ředitel Petr Hájek: „Chceme, aby lidé otevřeli oči pro mladý český design. Naše událost se koná na skromnějším místě, než je výstaviště, v Kafkově domě. A dává příležitost těm, kteří ještě nejsou tak etablovaní, aby vystavovali třeba právě na Designbloku.“ V kurátorském teamu události jsou například známý vernisážový fotograf Martin Fryč, Václav Dejčmar, investor a mimo jiné také pořadatel Mercedes-Benz Prague Fashion Week, nebo mladý designér Cyril Dunděra. Cyril byl v roli kurátora poprvé a akci vidí jako motivaci a povzbuzení pro mladé tvůrce: „Byla to pro mě velmi zajímavá zkušenost, ze sto padesáti přihlášených jsme vybrali šedesát a pak jsme ještě oslovovali mladé talentované tvůrce, kteří by podle nás na Czech Design Weeku měli být. A devadesát procent lidí, kterých jsem se zeptal, do toho šlo. Například můj spolužák z UMPRUM Lukáš Novák, který teď čerstvě oddiplomoval v oboru skla.“

03744616.jpeg

Pro srovnání, Designbloku, který své účastníky také pečlivě vybírá, se letos účastnilo rekordních 197 designérů. A velký prostor dostali vedle zavedených jmen a značek i studenti a čerství absolventi z Česka i zahraničí. Ze stovek přihlášených také každoročně pečlivě vybírá letos už desetiletý festival mladého designu designSUPERMARKET. Jakkoliv je česká designérská scéna živá a bohatá, její zdroje nejsou bezedné a je otázka, kolik kvalitních přehlídek mladého designu je u nás možné uspořádat. Vedle podzimního Czech Design Weeku, který letos probíhá druhým rokem a proti kterému letos běží paralelně stejně zaměřená událost shodného jména v obchodím domě Kotva, už v Praze tři roky funguje událost Prague Design Week. Časem a zkušenostmi prověřenou událostí s precizním kurátorským výběrem mladého designu je prosincový designSUPERMARKET. Ten podobně jako Designblok dlouhodobě a systematicky pomáhá českým designérům i v cestě za hranice republiky, spoluprací se zahraničními kurátory a profesionály.

Aktuální Czech Design Week se koná na několika místech v Praze, vedle Kafkova domu, kde je shromážděná většina výstav a kde probíhá i řada doprovodných programů, ho potkáte také na Václavském, Jungmannově nebo Staroměstském náměstí. Shodný název a velmi podobnou grafiku potkáte i na průčelí obchodního domu Kotva, kde už od konce minulého týdne probíhá paralelní Czech Design Week, pořádaný jiným teamem. Jak k matoucí situaci došlo, jsme se zeptali jak Petra Hájka za Czech Design Week v Kafkově domě, tak Tomáše Holého za Czech Design Week v Kotvě. Pokračuje Petr Hájek: „Team CDW se po prvním ročníku nepohodl a rozdělil se na dva, jeden dělá Czech Design Week v Kafově domě a druhý v Kotvě. Je to trochu nepříjemná situace, ale věřím, že se situace časem vyřeší. Ve věci budou probíhat soudní jednání a bude o ní rozhodovat Úřad průmyslového vlastnicví.“

03744617.jpeg

Změnu názvu akce ani jeden z teamů neplánuje, protože se oba považují za právoplatné majitele názvu Czech Design Week. Pokračuje Tomáš Holý z Czech Design Weeku v Kotvě: „Za akcí si stojíme, pilujeme ji dva roky. Změnu jsme zvažovali, ale na radu právníků si na názvu trváme. První rozhodnutí ohledně ochranné známky by mohlo padnout do konce roku.“ Zatímco na Czech Design Week v Kafkově domě zaplatíte vstupné, do Kotvy se dostanete zadarmo. Mladý český design tu ale budete muset hledat mezi ostatními prodejci a stánky, které jsou v obchodním domě dlouhodobě zastoupené. Je rozptýlený v malých ostrůvcích v několika patrech, mezi hloučky figurín, záplavou zářivých nápisů nejrůznějších značek a veselými vánočními dekoracemi. V Kafkově domě vás naproti tomu od uvažování nad mladým českým designem budou rušit jen další zvědaví návštěvníci Czech Design Weeku.

03739959.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.