Herman nedodržuje zahraniční politiku vlády, tak proč v ní zůstává, řekl Ovčáček

Prezident republiky Miloš Zeman trvá na tom, že by ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) měl opustit vládu. Na tiskové konferenci to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Herman prý porušuje "jasně potvrzenou" zahraniční politiku země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

"Názor pana prezidenta trvá. Pan ministr Herman poškodil zájmy České republiky. Neustále hovoří o morálce, že dodržuje určitá morální kritéria. Proč v tom případě zůstává ve vládě, která má svou zahraniční politiku jasně potvrzenou a pan ministr tuto zahraniční politiku nedodržuje?" odpověděl Ovčáček na otázku, zdali prezident trvá na odchodu ministra kultury z vlády.

Narážel tím na Hermanovu schůzku s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. V reakci na to uvedli čtyři nejvyšší ústavní činitelé, že respektují územní celistvost Číny, kam zahrnují také území Tibetu. Opozice v čele s TOP 09 a Starosty takové prohlášení označila za poníženecké.

Schůzka s premiérem

Prezident Zeman se v úterý sejde s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Tématem budou mimo jiné i návrhy na změny ve vládě, které premiér avizoval minulý týden.

Pod kým se třese židle? Ministři ČSSD jsou v nejistotě, Sobotka bude o změnách ve vládě jednat se Zemanem

Číst článek

Podle informací serveru Aktuálně.cz Sobotka prezidentovi navrhne vyměnit ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, ministryni sociálních věcí Michaelu Marksovou a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a prezident Miloš Zeman na začátku letošního října (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Sobotka zároveň vyzval předsedy koaličních stran, aby i oni zvážili případné personální změny. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ale výměny svých ministrů odmítli.

Jestli prezident Sobotkovým návrhům vyhoví, ale mluvčí Ovčáček nechtěl komentovat. "Dopředu nebudu sdělovat, jak bude pan prezident postupovat," řekl na tiskové konferenci.

ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme