Cenu Michala Velíška získal Jan Dryák, který se zastal řidiče autobusu

Cenu Michala Velíška získal padesátiletý Jan Dryák. Zastal se řidiče autobusu MHD, který vykázal z vozu tři mladíky kvůli psovi bez náhubku. Muži pak svou agresi otočili proti Dryákovi, kterého napadli klackem a kopali. Agresoři z místa nakonec utekli a Dryák skončil v nemocnici. Celý útok viděla jeho nezletilá dcera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátiletý Jan Dryák převzal Cenu Michala Velíška.

Padesátiletý Jan Dryák převzal Cenu Michala Velíška. | Zdroj: ČTK

"Jsem z toho čím dál víc rozpačitý, ale nominace a ceny si velice vážím," řekl oceněný muž. Připomněl, že mezi nominovanými na cenu byly i děti. "Dovolil bych si dětem doporučit vhodnou literaturu, a to jsou Rychlé šípy," dodal.

Všichni tři finalisté byli letos z Prahy. Čtyřiadvacetiletá Kristýna Kovaříková pomohla na ulici ženě, kterou na ulici napadal její partner. Nebezpečnému recidivistovi nastříkala do obličeje pepřový sprej.

Další nominovaný sedmnáctiletý Nuriman Kaliev pomohl dívce, kterou chtěl muž na ulici okrást o mobilní telefon. Zloděj ji začal škrtit šálou. Dva kolemjdoucí mladíci se jí zastali, Kaliev prchajícího dostihl a začali se spolu prát. Díky jeho zásahu se policii podařilo pachatele zadržet.

Zavražděný reportér Michal Velíšek s manželkou | Foto: ADRA

Cena se uděluje na počest střihače televize Nova Velíška, který byl před 11 lety zabit na Karlově náměstí v Praze, když se před násilníkem zastal neznámé mladé ženy. Předávání se tradičně účastní jeho žena, letos poprvé i dcera.

Porota vybrala tři finalisty z více než stovky nominovaných, z nichž 11 bylo dětí, o vítězi rozhodli lidé v hlasování na webu.

Dobré příklady

"Je důležité, aby dobré příklady děti viděly ve svých rodinách. Pomáhají jim v tom i školy a mládežnické organizace. Hodně našich malých hrdinů vzpomnělo na to, že jsou skauti nebo že se něco, co jim pomohlo, naučili třeba při zdravovědě ve škole," řekla při udělování cen ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Michal Velíšek, jehož památce je cena věnovaná, zemřel 13. září 2005 poté, co se snažil pomoci neznámé ženě. Tu v parku na pražském Karlově náměstí obtěžoval a ohrožoval pistolí jedenatřicetiletý recidivista David Lubina. Televizní střihač se jí zastal a útočník po něm dvakrát vystřelil. Lubina byl odsouzen k 25 letům vězení. Velíška vyznamenal v říjnu 2005 prezident Václav Klaus medailí Za hrdinství in memoriam.

Cena se uděluje lidem, kteří pomohli zachránit život druhého člověka. Nesmí jít ale o profesionály, kterými jsou záchranáři, hasiči, vojáci či lékaři.

Jejími držiteli jsou například družinářka Lenka Slavíková, která zasáhla proti psychicky nemocné útočnici v havířovské škole nebo in memoriam šestnáctiletý student obchodní akademie ve Žďáru nad Sázavou Petr Vejvoda, kterého v říjnu 2013 smrtelně pobodala tatáž psychicky nemocná žena, před kterou bránil spolužačku. Loni ji obdržel Jiří Nesázal, který zachránil muže při střelbě v restauraci v Uherském Brodě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme