Výroky evropských politiků o nespolehlivé ČR kvůli migraci jsou skandální, zlobí se Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) označil za skandální výroky některých evropských politiků, kteří se v souvislosti s migrací snaží vykreslit Česko i další státy visegrádské čtyřky jako nespolehlivé země. V úterním tiskovém prohlášení ministr uvedl, že pokud budou útoky starších členských států unie na V4 pokračovat, povedou k růstu protiunijních nálad a protisystémových hnutí v ČR i jinde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

"V posledních dnech zesílily snahy některých evropských politiků, ale také zástupců Evropské komise vykreslovat ČR i další státy V4 jako země, které v otázce nelegální migrace neplní své povinnosti. Součástí ofenzivy je otevřené vydírání, konkrétně výhrůžky snížení prostředků ze strukturálních fondů, pokud nebudeme přijímat migranty z Itálie a Řecka v takovém tempu, se kterým budou tyto země spokojené," napsal Chovanec. ČR podle něho na rozdíl od Itálie a Řecka plní své mezinárodněprávní závazky včetně azylových.

Nekonstruktivní přístup

Slovní útoky označil za "mimořádné nebezpečný nekonstruktivní přístup", který může zavést EU do trvalé politické krize. "Pokud je cílem neustálého napadání realistické politiky V4 rozklad evropské integrace, pak ať evropští politici v obviňování pokračují," doplnil ministr.

Eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos vyzval státy V4 v dopise zveřejněném v pondělí, aby se zapojily do schváleného programu přerozdělování migrantů z Itálie a Řecka.

Země ze střední a východní Evropy ale kvóty od počátku odmítají. Visegrádskou skupinu kvůli jejímu přístupu ostře kritizoval také řecký ministr pro migraci Janis Muzalas, když V4 minulý týden obvinil ze sabotování evropského plánu přerozdělování uprchlíků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme