Kiska pozval bezdomovce a uprchlíky do prezidentského paláce. Obědval s nimi

Čtyřiačtyřicetiletý Slovák Daniel měl v minulosti problémy s alkoholem a odešel od rodiny. Podobně jako další lidi bez domova i on skončil na ubytovně pro bezdomovce. Toto úterý bylo pro něj významnějším dnem než jindy. Spolu s dalšími kolegy z komunity se zúčastnil oběda se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Kiska poobědval s lidmi bez domova

Andrej Kiska poobědval s lidmi bez domova | Foto: Oficiální stránky Andreje Kisky

Podle Kisky je úkolem politiků uvažovat o pomoci lidem v nouzi, aby se ti mohli spolehnout na záchrannou síť.

„Je to překvapení v tom dobrém slova smyslu. Je to pro mě potěšení," řekl Daniel, který pozvánku na oběd s hlavou slovenského státu označil za poctu.

Muž, který dorazil do prezidentského paláce v neformálním oblečení a s igelitkou, netajil, že v minulosti měl problémy s alkoholem. Nyní je v invalidním důchodu a bydlí v ubytovně, kterou provozuje občanské sdružení Resoty. „Více než rok nepiju, je to lepší. Snažím se pomáhat jiným," uvedl.

Dalajlama se setkal s Kiskou, postavil se za muslimy a pobouřil čínskou ambasádu

Číst článek

Mezi dvěma desítkami pozvaných byli také dva uprchlíci původem z Maroka a Etiopie, kteří již delší dobu žijí na Slovensku. Na obědě bezdomovců s prezidentem v jednom ze sálů prezidentského paláce, kde Kiska přijímá zahraniční návštěvy, byly podávány telecí plátky či vepřová panenka, nechyběl ani dezert.

„Za každým osudem bezdomovce je dlouhý a často tragický příběh. Je to příběh osobních zklamání, ale i příběh částečné ztráty důvěry ve společnost," řekl Kiska novinářům.

Dodal, že 70 až 80 procent mladých bezdomovců tvoří děti z dětských domovů a že to ukazuje na chybu v systému.

Oběd nebyl první

Původně měl Kiska naplánovaný oběd s členy komunity Resoty přímo v tomto centru již v říjnu. Vzhledem k úmrtí bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče akci odložil. Bezdomovci na schůzce věnovali Kiskovi klíče od pokoje v resocializačním centru s cedulkou se jménem hlavy slovenského státu. Kiska v minulosti věnoval centru svůj měsíční plat.

Setkání slovenského prezidenta s lidmi bez domova nebylo prvním svého druhu. Již v den své inaugurace v roce 2014 pozval Kiska do prezidentského paláce bezdomovce, seniory a lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech.

Sdružení Resoty funguje více než 20 let a poskytuje resocializační program lidem v nouzi, kterým dosud prošlo tisíc lidí. Podle některých odhadů žije v Bratislavě 3000 až 5000 bezdomovců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme