Trump bude mít jednodušší vládnutí. Republikánům zůstává většina v obou komorách Kongresu

Republikánská strana si podle očekávání udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů. Uvedly to dnes na základě svých propočtů televizní stanice NBC a ABC. Demokratické straně se podle odhadů nepodaří převzít kontrolu ani nad Senátem, a republikáni tak zřejmě budou v následujících letech ovládat obě komory parlamentu. Na jejich složení závisí, jak bude moci nová hlava státu prosazovat své představy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský prezidentský kandidát Marco Rubio

Republikánský prezidentský kandidát Marco Rubio | Zdroj: Reuters

Analytici před volbami předpovídali, že si republikáni ve Sněmovně reprezentantů udrží většinu. Demokratům ale dávali šanci na ovládnutí Senátu, který v současnosti kontrolují rovněž republikáni. Republikánská strana totiž obhajovala mnohem více křesel než demokraté.

Podle agentury AP je ale nyní již téměř jisté, že si republikáni udrží většinu i v Senátu. Jejich kandidát totiž zvítězil v Pensylvánii a vysoce pravděpodobné je i vítězství republikánů v Louisianě a na Aljašce. Podle předběžných odhadů budou mít 52 senátorů, zatímco demokraté jen 48.

ONLINE: Ve Spojených státech se sčítají hlasy. Po prezidentství sahá Donald Trump

Číst článek

Sebrat křeslo republikánskému senátorovi se zatím podařilo jen ve státě Illinois, kde se demokratka Tammy Duckworthová, veteránka z války v Iráku, prosadila na úkor dosavadního republikánského senátora Marka Kirka. Rozdíl v dalších rozhodujících soubojích je zatím příliš těsný na to, aby se dal určit vítěz.

Americké volby vyhrál Donald Trump a bude mít s většinou ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu větší šanci na prosazení svých plánů.

Zůstávají Rubio, Paul i McCain

Za republikány svá křesla v Senátu už obhájili mimo jiné dva bývalí prezidentští kandidáti Marco Rubio a Rand Paul. Arizonu bude nadále zastupovat 80letý senátor John McCain, který se pokusil stát prezidentem v roce 2008. Porazila ho tehdy současná hlava státu Barack Obama.

Křeslo ve Sněmovně reprezentantů obhájil republikán Paul Ryan, který byl od loňského října jejím předsedou a podle agentury Reuters se v lednu bude zřejmě ucházet o znovuzvolení. Do Sněmovny reprezentantů se dostala také například republikánka Liz Cheneyová, nejstarší dcera bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Kromě voleb prezidenta a výběru 435 zástupců ve Sněmovně reprezentantů a třetiny senátorů (34 křesel) se ve 12 státech a dvou teritoriích vybírali také noví guvernéři. Demokraté již zvítězili v Delawaru, Oregonu, Washingtonu a Západní Virginii, republikáni v Severní Dakotě, Vermontu, Indianě, Missouri a Utahu. Nejasný je zatím výsledek v Severní Karolíně, New Hampshiru, Montaně, Americké Samoy a Portoriku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme