5 věcí, které definovaly život i prezidentskou kampaň Donalda Trumpa

PROFIL: Evropská minulosti i manželky, knižní a televizní hity, mrakodrap na Manhattanu a nespočet skandálů. Spojené státy si zvolily prezidenta s jedním z nejzajímavějších životních příběhů. Podívejte se na pět životních momentů, které přivedly amerického podnikatele až před Bílý dům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump.

Donald Trump. | Zdroj: Reuters

Trump původně vůbec nemusel být Trump

Když Němec Friedrich Trump 19. října 1885 připlul na lodi Eider do New Yorku, nejspíš se mu ani nezdálo o tom, že jeho vnuk jednou postaví uprostřed kosmopolitního města mrakodrap s pozlaceným jménem Trump nad vchodem.

Jméno přitom mohlo původně znít úplně jinak. Trumpova rodina původně používala verze jména Dromb, Trumoff nebo Drumpf. V čase, kdy Friedrich utekl z Bavorska před tamní nezaměstnaností a těžkou ekonomickou situací, ustálila se už podoba jména Trump.
Samotný Donald Trump rodné město svých předků – Kallstadt, zhruba hodinu jižně od Franfurktu nad Mohanem – nikdy nenavštívil.

Dětství milionáře

Na rozdíl od svého dědečka, který utíkal před finančními těžkostmi, narodil se Donald Trump v roce 1946 už do rodiny stavaře a obchodníka s realitami Freda Trumpa. Tomu se povedlo vybudovat impérium na stavbu rodinných domků a supermarketů, které se ve třicátých letech staly velkým hitem.

ONLINE: Ve Spojených státech se sčítají hlasy. Po prezidentství sahá Donald Trump

Číst článek

Dětství Donalda Trumpa poznamenala přísná výchova a vojenská akademie, kterou musel navštěvovat. Poté, co se jeho starší bratr rozhodl stát pilotem, stal se Donald nástupcem svého otce v rodinném podnikání. V roce 1971 převzal Donald vedení společnosti.

Když se během prezidentské kampaně jeden z voličů zeptal, jestli někdy v životě slyšel slovo „ne“, odpověděl Donald Trump, že ho poslouchá celý život. „Nebylo to pro mě lehké, začínal jsem v Brooklynu a můj otec mi dal malou půjčku – milion dolarů,“ odpověděl tehdy Trump.

Donaldu Trumpovi se v průběhu let povedlo výrazně posílit hodnotu značky Trump, jednak rozšířením obchodů na Manhattan, od kterého jej otec původně odrazoval, a jednak propojením svého podnikání se showbyznysem. Jak se mu v byznysu vede dnes, není přesně známo. Trump před volbami odmítl zveřejnit svá daňová přiznání. Ta poslední z roku 1995 ukázala, že republikánský kandidát tehdy vykázal ztrátu 916 milionů dolarů. Ta mu podle ABC News a řady dalších médií mohla umožnit, aby v následujících letech neplatil daně.

Umění udělat dohodu

V roce 1987 se na pulty amerických knihkupectví dostala kniha Art of the Deal (v češtině vydána jako Umění udělat dohodu). Téměř 400stránková kniha, která kombinuje životní příběh Donalda Trumpa s radami na to, jak se chovat v životě i byznyse, se ve Spojených státech stala hitem. Se zhruba milionem prodaných kusů tak poprvé Američanům představila Trumpa jako úspěšného podnikatele.

Novinář Tony Schwartz, který za knihou stál, se během prezidentské kampaně Donalda Trumpa od svého díla distancoval. Prohlásil, že knihu napsal jenom kvůli penězům a podnikatele v ní vykreslil v lepším světle, než je skutečnost. Pokud by prý mohl knihu napsat znova, nazval by ji „Sociopat“.

Úspěšný učeň

Pokud Art of the Deal udělala z Donalda Trumpa známého byznysmena, televizní pořad The Apprentice (Učeň) z něj počátkem milénia udělal celebritu známou v nejspíš každé americké domácnosti. Televizní pořad, ve kterém šestnáct kandidátů soutěžilo o práci v Trumpově společnosti, vystihl popularitu reality show formátu a objevil Donalda Trumpa jako televizní hvězdu.

Podnikatel byl ostrý, přímočarý a na televizních obrazovkách prezentoval vše od svých mrakodrapů až po golfová hřiště a soutěžící Miss Universe. Producent pořadu Mark Burnett označil výběr Trumpa jako hlavní postavy pořadu za svou nejlepší volbu účinkujícího v životě. První sérii pořadu si pustilo 20 milionů Američanů, její finálový díl pak 28 milionů a v pořadu se vystřídalo a do povědomí veřejnosti dostalo několik členů Trumpovy rodiny.

Ženy a ženy

V ročence vojenské akademie z roku 1964 je černobílá fotka mladého Donalda Trumpa s dívkou po svém boku. Pod ní je titul, který Trumpovi zvolili jeho spolužáci – Ladies´Man, tedy miláček žen. O třináct let později se mladý ponikatel poprvé oženil s českou rodačkou Ivanou Zelníčkovou. Toto Trumpovo nejdelší manželství vydrželo 14 let a bylo jediným, kdy Trump svou manželku zapojoval i do svých obchodních aktivit. Zelníčková se stala viceprezidentkou společnosti pro interiérový design a šéfkou resortu Atlantic City Castle Casiono a Plaza Hotelu.

Donald Trump později označil rozhodnutí svěřit své ženě obchodní odpovědnost za chybu. „Problém byl v tom, že pořád chtěla mluvit o práci. Ivana těžce pracovala a já si cením její snahy, ale brzy jsem si začal uvědomovat, že jsem ženatý s obchodníkem, a ne s manželkou,“ prohlásil na její adresu. Další manželství s herečkou Marlou Maplesovou vydrželo pouze šest let. Od roku 2005 je Trump ženatý se slovinskou modelkou Melanií Knaussovou.

Ženy se pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa staly přínosem i problémem. Části voličů imponovala atraktivní Melania Trumpová a ještě větší podpoře se těšila nejstarší Trumpova dcera Ivanka. Ta podporuje jako podnikatelka pracující ženy a vede úspěšnou módní značku.

Preference republikánského kandidáta ale po celou dobu poškozovaly skandály, jako například ten s nahrávkou, ve které se přiznává k obtěžování žen, nebo výroky, ve kterých kritizoval váhu bývalé Miss Universe. Velká kritika se snesla i na adresu Trumpovy současné manželky, která měla ve Spojených státech pracovat ještě předtím, než získala legální povolení. To je v ostrém kontrastu s Trumpovými výroky o deportaci ilegálních migrantů.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme