První projev Donalda Trumpa: Slibuji, že budu prezidentem všech Američanů

Americkým prezidentem se stane Donald Trump. Ve svém prvním projevu nejprve poděkoval demokratické soupeřce Hillary Clintonové. Následně vyzval Američany k jednotě. Dodal také, že v zahraniční politice chce s každým jednat spravedlivě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump a Mike Penc

Donald Trump a Mike Penc | Zdroj: Reuters

„Američané promluvili a zvolili svého nového šampiona,“ řekl na úvod budoucí viceprezident Michael Pence a pak na podiu přivítal Donalda Trumpa, který nejprve poděkoval své soupeřce, demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

„Telefonoval jsem s Clintonovou. Gratulovala nám k vítězství a já jsem pogratuloval jí. Bojovala s velkým nasazením. Hillary pracovala dlouho a tvrdě a my jsme jí vděčni za její službu pro naši zemi,“ řekl Trump.

Přehrát

00:00 / 00:00

První projev nového prezidenta Spojených států Donalda Trumpa.

„Nyní přišel čas, aby se Amerika opět spojila. Republikáni, demokrati, nezávislí. Přišel čas, abychom se opět spojili v jeden sjednocený národ. Slibuji každému občanovi naší země, že budu prezidentem všech Američanů,“ dodal budoucí americký prezident.

Američanům slíbil budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst. Amerika pod jeho vedením prý bude usilovat jen o to nejlepší.

Rozhodnuto. Donald Trump se stane americkým prezidentem

Číst článek

„Každý Američan bude mít možnost realizovat svůj potenciál naplno. Muži i ženy budou mít svůj hlas. Budeme budovat infrastruktury, naše města, tunely, dálnice, naše architektura se stane nejlepší na světě, miliony lidí získají v rámci této rekonstrukce práci," slíbil Trump.

„Využijeme kreativního talentu našich lidí a využijeme ho ve prospěch nás všech. Máme skvělý plán: zdvojnásobíme růst a budeme mít nejsilnější ekonomiku celého světa. Žádný sen není dost ambiciózní. Amerika už se nespokojí s ničím jiným než s tím nejlepším," dodal.

Trump bude prosazovat hledání společné platformy, nikoli nepřátelství a konflikty. V zahraniční politice chce s každým jednat spravedlivě. „Chci říct světovému společenství, že i když budeme americké zájmy stavět nade vše, budeme rovně a spravedlivě zacházet se všemi národy světa,“ dodal Trump.

„Kampaň skončila, naše práce ale teprve začíná," uzavřel budoucí 45. prezident Spojených států amerických.

Anna Jadrná, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme