Svět reaguje na Trumpovo vítězství: Putin gratuluje a Evropa je v šoku

Světoví politici gratulují Donaldu Trumpovi k vítězství v amerických prezidentských volbách. Ruský prezident Vladimir Putin už zaslal blahopřejný telegram. Vyjádřil přitom naději ve zlepšení vztahů Ruska a Spojených států. Trumpovi už pogratulovala také britská premiérka Theresa Mayová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Spojené státy a Velká Británie zůstanou silnými a blízkými partnery. Reagovala na zvolení Donalda Trumpa britská premiérka Theresa Mayová a zároveň mu pogratulovala.

Ruský prezident Vladimir Putin věří v obnovení spolupráce se Spojenými státy při řešení globálních světových problémů. V telegramu Trumpovi také napsal, že naladění konstruktivního a rovnoprávného dialogu mezi Moskvou a Washingtonem je v zájmu celého světa.

Putin prý věří, že se rusko-americké vztahy v příštím období vymaní z krize a obě mocnosti budou spolupracovat při hledání odpovědí na výzvy globální bezpečnosti.

Šok a černý den, zní z Německa

O obrovském šoku, černém dni nejen pro Spojené státy nebo posílení populistů hovoří němečtí politici. Vítězství Donalda Trumpa si ve spolkové republice dokázal představit málokdo. Německá kancléřka Angela Merkelová ale Trumpovi pogratulovala. Mimo EU nemá Německo se žádnou zemí takový vztah jako s USA, uvedla. Trumpovi nabídla úzkou spolupráci.

Trump ví, kde leží Česko, komentoval Sobotka americké volby, Telička a Gazdík se bojí izolacionalismu

Číst článek

Na volební úspěch republikánského kandidáta už také reagoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Trump je podle něj představitelem nové autoritářské a šovinistické internacionály.

Ministryně obrany Ursula von der Leyenová mluvila o velkém šoku. S Trumpovou administrativou se podle ní bude Německo snažit brzy navázat kontakty. Očekává také vzájemné diskuse o fungování Severoatlantické aliance, řekla veřejnoprávní televizi ARD.

O šoku hovoří také šéf německých poslanců strany Levice Dietmar Bartsch. „Černý den nejen pro Spojené státy," napsal na Twitteru s tím, že Trump vyhrál duel ve vrhání špíny. Předseda Zelených Cem Özdemir vnímá výsledek hlasování jako vodu na mlýn populistům.

„Donald Trump bude prezidentem USA. Bůh chraň Ameriku! Přicházejí divoké časy. Musíme zachovat chladnou hlavu," napsal v reakci na výsledek amerických voleb na Twitteru předseda poslaneckého klubu vládní sociální demokracie Thomas Oppermann.

Reakce z Rakouska, Slovenska, Polska i Maďarska

Zvolení Trumpa ukázalo frustraci lidí. Evropa by se z toho měla poučit, řekl rakouský kancléř Christian Kern.

Slovenský prezident Andrej Kiska popřál Trumpovi k vítězství v prezidentských volbách. „Spojené státy jsou důležitým partnerem a spojencem Slovenska i Evropské unie a pokládám za důležité, že to tak zůstane i budoucnu," uvedl Kiska. Polský ministr obrany Antoni Macierewicz k výhře Trumpa uvedl: „Polsko-americké vztahy nebudou jen velmi dobré, budou ještě lepší.“

Jedním z prvních zahraničních politiků, kdo gratuloval Trumpovi k vítězství, byl maďarský premiér Viktor Orbán. „Skvělé novinky. Demokracie ještě žije," napsal předseda maďarské vlády na své oficiální facebookové stránce. Orbán jako jeden z mála vedoucích politiků Evropské unie vyjádřil Trumpovi v boji o Bílý dům podporu.

Volební vítězství Donalda Trumpa zahajuje období nejistoty a ukazuje, že Francie musí být silnější a Evropa jednotná, uvedl francouzský prezident François Hollande.

Francie bude podle svého ministra zahraničí Jean-Marc Ayraulta spolupracovat se Spojenými státy, ale bude „ostražitá" a „náročná" s cílem ochránit své zájmy. Osobnost nového amerického prezidenta podle šéfa diplomacie vyvolává otázky, ale „je třeba zachovat klid".

„Bude třeba zjistit, co nový prezident hodlá udělat. To, co zatím řekl, vyvolává dost znepokojení," prohlásil socialista Ayrault v televizní stanici France 2.

EU zve Trumpa na summit EU-USA

Vztahy EU-USA jsou silnější než jakékoli změny a unie bude po zvolení Trumpa s Washingtonem dál spolupracovat, řekla šéfka diplomacie EU Mogheriniová.

Předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker už Trumpovi také pogratulovali. V dopise také napsali, že Evropská unie zve nově zvoleného amerického prezidenta na společný summit EU-USA při nejbližší možné příležitosti. Prohlubování transatlantických vztahů je podle nich nyní důležitější než kdy dříve.

Rozhodnuto. Donald Trump se stane americkým prezidentem

Číst článek

Čína bude spolupracovat s novým americkým prezidentem, aby byl zajištěn stabilní a spolehlivý rozvoj bilaterálních vztahů. Uvedl to mluvčí čínského ministerstva zahraničí poté, co média oznámila, že byl šéfem Bílého domu zvolen republikánský kandidát Donald Trump.

K výsledku voleb se už vyjádřilo i islamistické palestinské hnutí Hamás. Neočekává prý, že se za prezidentství Donalda Trumpa nějak změní „protipalestinská politika" Spojených států. Podle agentury AFP to řekl mluvčí hnutí Samí abú Zuhrí v reakci na výsledky voleb prezidenta USA.

„Palestinský lid moc neočekává změnu politiky ze strany amerického prezidenta. Americká politika v palestinské otázce se trvale vyznačuje zaujatostí," prohlásil Zuhrí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme