Nové vedení kraje chce Šumavu hlavně pro místní obyvatele, pak až pro turisty

9. listopad 2016

Již potřetí se letos stal hejtmanem Jihočeského kraje Jiří Zimola. Coby lídr opět dovedl k vítězství ČSSD. „Jsem spokojen s tím, že sociální demokracie po osmi letech vlády, kdy není jednoduché obhajovat, zvítězila. Na druhou stranu ale nemohu přivírat oči před tím, že oproti minulému volebnímu výsledku jsme ztratili více než deset tisíc hlasů. To je určitě k zamyšlení,“ komentuje.

Dále je podle svých slov rád, že se podařilo vytvořit silnou koalici. „Vítězství jsme přetavili v podle mého názoru rozumnou a dělnou koalici, která má skutečně velkou šanci, protože v ní jsou lidé s komunální zkušeností,“ dodává. ČSSD se nakonec dohodla na spolupráci s hnutím ANO a Jihočechy 2012. V krajském zastupitelstvu koalici patří 33 mandátů z 55.

Jednou z priorit nové krajské vlády je zachování zelené Šumavy s možností přirozeného rozvoje obcí. Potvrzuje to radní pro zemědělství a venkov Pavel Hroch. „Když si Šumavu projedeme, zjistíme, jak v současnosti vypadá, a já si myslím, že to je někdy tristní. Šumava by měla sloužit turistům, ale hlavně by měla sloužit lidem, kteří tam žijí. Neměli bychom omezovat rozvoj obcí a je třeba klást důraz na obyvatele Šumavy,“ zdůrazňuje.

Obce podle něj nyní nemají možnost se rozvíjet a obyvatelstvo Šumavy stárne. „Potřebujeme tam přilákat mladé lidi, aby se sžili se Šumavou a udržovali dál tradice. Turisté přijedou a zase odjedou, my chceme trvale bydlící lidi, kteří budou Šumavu rozvíjet,“ doplňuje.

S těmito plány souhlasí Jan Kubík, nový náměstek hejtmana pro dopravu a také starosta Loučovic. „V posledních letech se mladí lidé stále stěhují ze Šumavy pryč. To, že se zvyšuje návštěvnost, ještě neznamená, že život bude na Šumavě zachován. Zůstane pár podnikatelů, ale běžný vesnický život zanikne, protože nebude nikdo, kdo by ho rozvíjel,“ připomíná.

Šumava

Nové vedení kraje také deklarovalo, že chce využívat možnosti zákonodárné iniciativy krajů. Jihočeský kraj již v předchozím období měl zákonodárnou iniciativu s Plzeňským krajem týkající se právě Šumavy. „Myslíme si, že Šumava si zaslouží svůj speciální zákon, že národní park by neměl být součástí zákona o ochraně přírody a krajiny. Šumava by díky své specifičnosti a tomu, že jsou zde jako v jediném národním parku obce, měla mít svůj zákon, pravidla, regule. Chceme-li se dobrat nějakého uspokojivého řešení, tak je lepší mít jasně stanovená pravidla,“ říká Jiří Zimola.

Koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012 se ujala krajské vlády na ustavujícím zasedání nově zvoleného zastupitelstva 3. listopadu. Náměstek pro dopravu Jan Kubík chce nadále zůstat i starostou Loučovic. „Za posledních šest let se mi podařilo vytvořit dostatečně silný tým, takže už tam nemusím být denně. Myslím, že jeden až dva dny v týdnu a víkendy, které budu věnovat obci, stačí,“ vysvětluje.

Komunální politiku zatím neopustí ani radní Pavel Hroch, který je starostou Kovářova. „Do konce volebního období bych určitě chtěl ve funkci zůstat, protože máme rozděláno hodně věcí. S panem místostarostou jsme se domluvili, že toto období dokončíme. On říká, že to je jeho poslední a že ho v tom nesmím nechat. Já mu to určitě splním a chtěl bych naplnit i naše vize, které jsme si řekli před dvěma lety,“ komentuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.