Doufejme, že Trump zapomene na své sliby. Dosud to vždy dělal, věří ekolog Moldan

10. listopad 2016

Donald Trump je novým prezidentem Spojených států amerických. Podle odborné veřejnosti jeho zvolení znamená katastrofu pro světovou vědu. Trump ve své kampani mimo jiné popíral globální oteplování, zatímco jeho viceprezident odmítl, že kouření způsobuje rakovinu.

„Očekávám, že akademická obec bude výsledky voleb silně zklamaná,“ uvádí v Magazínu Leonardo chemik Josef Michl, vedoucí výzkumné skupiny na Katedře chemie a biochemie univerzity v americkém Coloradu.

Největší dopady budou zřejmě v oblasti výzkumu změny klimatu, odhaduje akademik. „Není jasné, do jaké míry se Trump bude snažit realizovat všechny sliby, které voličům dal během své kampaně.“

„Na většinu otázek odpovídal různě každý den, ale jak to doopravdy bude v praxi, to není známo,“ dodává Michl.

Nálada na ambasádě byla až pohřební, říká amerikanista

Své čerstvé zkušenosti z americké ambasády v Praze popisuje amerikanista Jakub El-Ahmadieh z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Když už ráno bylo jasné, že Trump skutečně zvítězí, byla atmosféra až pohřební,“ popisuje vědec.

Podle něj všichni v Praze očekávali, že v pět ráno bude oznámeno, že Hillary Clintonová vyhrála ve státě Florida, a všichni klidně půjdou domů.

„Většina Američanů, kteří žijí v České republice, mají přeci jen více liberální smýšlení, a tak blíž ke kandidátce, kterou byla Clintonová,“ upozorňuje Ahmadieh.

Moldan: Trumpovo popírání klimatických změn je na pováženou

Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí připomněl Trumpovu antiklimatickou rétoriku.


„Trumpem slibované vypovězení Pařížské klimatické dohody by byla katastrofa. Spojené státy, dříve největšího producenta skleníkových plynů už sice předběhla Čína, nicméně se na Ameriku stále dívá velká část světa jako na svůj vzor... Já bych se více bál té škody dané ustoupení z této modelové pozice, kterou Amerika má. Faktické změny by nebyly tak vážné, protože federální vláda na snižování emisí nemá až tak velký vliv. To je v rukou soukromého sektoru, státních administrativ, a ty rozhodně se nebudou řídit tím, co někde pan Trump až dosud říkal.“

„To, že někdo nevěří tomu, že globální oteplování je způsobeno lidskou činností, je celkem častý jev, i když je to totálně nesprávné a není to pravda. Ale že někdo je schopen vůbec říct, že něco takového vůbec neexistuje, navzdory naprosto jasným faktům a důkazům, to je skutečně na pováženou,“ konstatuje ekolog.

Ten je přesvědčen, že jedinou nadějí je, že Donald Trump zapomene na to, co říkal. „Protože to až dosud dělal vždycky,“ soudí vědec.

„Speciálně pro vědeckou komunitu to rozhodně nebude jednoduchá doba,“ shrnuje budoucí vyhlídky světové vědy Bedřich Moldan.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.