Omluvte se, vyzvala ČT prezidentskou kancelář i hejtmana kvůli výrokům o provokaci Zemanové. Drzost, reaguje Ovčáček

Česká televize ve středu oficiálně vyzvala hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka (ČSSD) i Kancelář prezidenta republiky k omluvě za nepravdivé výroky k údajné provokaci v Divadle Petra Bezruče. Provokace měla být namířená proti prezidentově manželce Ivaně Zemanové. Generální ředitel Petr Dvořák o tom ve středu informoval radu ČT. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že žádost ČT je mimořádná drzost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a hejtman Miroslav Novák

Prezident Miloš Zeman a hejtman Miroslav Novák | Zdroj: ČTK

„Od ČT jde o mimořádnou drzost, která nemá obdoby. Chování ČT už překračuje veškeré myslitelné meze," vyjádřil se k žádosti televize o omluvu mluvčí Hradu. Na svůj twitterový účet Ovčáček napsal, že ČT tím vyhlásila otevřenou válku Hradu.

Hejtman Novák uvedl, že žádost o omluvu zatím nedostal. Vyžádá si kvůli tomu písemnou zprávu, kterou podle něj o údajné provokaci vypracoval policejní útvar pro ochranu prezidenta na základě článků z médií, píšou Novinky.cz.

Novák televizi v pátek kritizoval za to, že si její redaktoři rezervovali místa v ostravském Divadle Petra Bezruče, kam Zemanová měla přijít na představení Spalovač mrtvol. V divadle podle vyjádření hejtmana visela tibetská vlajka, organizovala se tam petice a chystala se protestní akce proti prezidentovi.

Kritika ČT se objevila i na oficiálním twitterovém účtu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Televizi na závěrečné tiskové konferenci po třídenní návštěvě prezidentského páru v Moravskoslezském kraji kritizoval i Miloš Zeman. „Že je to hloupé, že je to podlé, a že je to ubohé, to už řekl pan hejtman. Styďte se," řekl prezident.

„ČT natáčela v Divadle Petra Bezruče výhradně materiály o inscenaci Spalovač mrtvol do uměleckého magazínu Divadlo žije! Natáčení proběhlo podle natáčecího plánu a Česká televize jej dne 2. 11. úspěšně dokončila. V Divadle Petra Bezruče tedy nebyli a ani neplánovali být žádní redaktoři zpravodajství České televize," uvedl Dvořák.

Česká televize chystala v divadle provokaci na první dámu, tvrdí hejtman. Natáčeli jsme představení, brání se redaktoři

Číst článek

Popřel tak Ovčáčkovo dřívější tvrzení, že ČT po zrušení návštěvy první dámy v divadle také zrušila rezervaci.

Místa rezervovaná v hledišti divadla podle Dvořáka obsadili režisérka pořadu, vedoucí produkce, divadelní kritik, dramaturgyně a mistr zvuku. Mikrofony i kamery České televize od počátku měly snímat a následně také snímaly výhradně dění na jevišti.

O tom byli v předstihu kolem 16.00 informováni vedoucí produkce pořadu Divadlo žije! také členové Ochranné služby Policie ČR, kteří do divadla přišli. Natáčení dohodla ČT už 20. října, tedy v době, kdy divadlo ani Česká televize neměly k dispozici informace o budoucí návštěvě první dámy.

Ovčáček ve středu uvedl, že vstupenky pro Zemanovou byly zakoupeny ve stejný den, kdy si ČT dohodla s divadlem natáčení, tedy 20. října. Divadlo už dříve sdělilo na svém webu, že tým Zemanové přijel do divadla připravit návštěvu první dámy až 26. října.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme