Schapira musel pozvat sám Hrad, říká Špaček k údajné neúčasti velvyslance USA na předávání státních vyznamenání

Prezident Miloš Zeman se v reakci na americké volby zmínil i o velvyslanci USA v Česku Andrew Schapirovi. Mimo jiné zdůraznil, že se diplomat neúčastnil hradních oslav státního svátku 28. října. Jenže americká ambasáda se okamžitě ohradila. Zpravodajský web Českého rozhlasu navíc našel fotku, na které Schapiro na Hradě při oslavě je. Navíc podle znalce hradního protokolu Ladislava Špačka je nemožné, aby se Schapiro na oslavy dostal bez vědomí Hradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předává státní vyznamenání (ilustrační snímek z 28. října 2014).

Prezident Miloš Zeman předává státní vyznamenání (ilustrační snímek z 28. října 2014). | Foto: Fotobanka Profimedia

„Na státní recepci 28. října se může člověk dostat pouze na pozvánku, kterou vydává protokol Kanceláře prezidenta republiky. Seznam pozvaných odsouhlasuje sám prezident,“ řekl Špaček Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k americkému velvyslanci Andrew Schapirovi.

„Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ okomentoval později Schapiro v ČT Zemanovo tvrzení. Velvyslanec potvrdil, že 28. října na Hradě byl. Stejně jako minulý a předminulý rok. „Možná si mě pan prezident nevšiml, nebo na mě zapomněl, nebo byl zmatený,“ dodal Schapiro.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček přítomnost amerického velvyslance popírá. „My jsme přítomnost pana velvyslance v žádném případě nezaznamenali," sdělil Českému rozhlasu Radiožurnálu Ovčáček. Dostat se do Vladislavského sálu bez vědomí Hradu je podle Ladislava Špačka, bývalého mluvčího exprezidenta Václava Havla, nemožné.

Je možné, aby se velvyslanec Schapiro dostal na akci slavnostního předávání státních vyznamenání bez vědomí Hradu?

Schapiro nepřišel 28. října na Hrad, prohlásil Zeman. Ambasáda se brání, fotka jí dává za pravdu

Číst článek

To nejde, zvláště ne v roli velvyslance, to je prakticky vyloučeno.

Jak probíhá zvaní hostů na oslavu státního svátku?

Na státní recepci 28. října se může člověk dostat pouze na pozvánku, kterou vydává protokol Kanceláře prezidenta republiky. Seznam pozvaných odsouhlasuje sám prezident. Je vyloučeno, aby se tam propašoval někdo jenom tak. Dostat se tam bez pozvánky je prakticky vyloučeno. Ochranná služba zajišťuje vstup do Hradu a kontroluje pozvánky všem příchozím.

Mohl by se tam dostat možná jako partner některé z pozvaných žen, nebo jako společník některého z pozvaných mužů. Ale u velvyslance Spojených států nepředpokládám, že by se tam chtěl protáhnout takovým trošku ilegálním způsobem.

Je pozvání velvyslanců na takovou akci samozřejmostí?

Označují mě za českého Trumpa. Neberu to jako urážku, ale ocenění, řekl k výsledkům voleb Zeman

Číst článek

Pozvánka je velvyslancům vybavována naprosto rutinně. Takže protokol patrně vystavil tu pozvánku tak, jak ji vystavil všem ostatním velvyslancům a šéfům zastupitelských misí. Pan prezident o tom buď nevěděl, nebo to uniklo jeho pozornosti.

Neúčast se hlásí předem?

Jistě. Na té pozvánce je vždy napsáno Prosíme odpovězte. Takže hostitel, v tomto případě prezident s chotí, žádá každého toho pozvaného, aby dal protokolu kanceláře prezidenta republiky na vědomí, jestli se omlouvá, nebo pozvánku přijímá. A každý je povinen to učinit. Zvláště u takto vysoce postavených osob je to naprostou samozřejmostí. Takže pokud by velvyslanec USA dostal pozvání a nemohl ho přijmout, musel by se omluvit a určitě by to i udělal.

Mohlo se stát, že Hrad pozvánku vydal, pan Schapiro odpověděl, že se nedostaví a pak si to rozmyslel a na akci dorazil bez vědomí Hradu?

Pokud by se omluvil, tak už to platí definitivně a není možné, aby si to rozmyslel. Omluvou je osoba vyškrtnuta ze seznamu hostí a už se s ním definitivně nepočítá. A pan velvyslanec to jistě ví.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme