KOMENTÁŘE: Trump je rytíř na koni. Jako by vyhrál Miroslav Sládek. Dobrá zpráva pro Ameriku

V boji o Bílý dům uspěl Donald Trump. V lednu usedne do Oválné pracovny a na další čtyři roky se stane nejmocnějším mužem planety. Průzkumy favorizovaná Hillary Clintonová doufá, že bude dobrým prezidentem. Přichází v pravý čas jako rytíř na bílém koni, nebo jako americký Miroslav Sládek s sebou přináší další dávku nejistoty?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trump se tak bude muset vyrovnat s poznáním, že americký prezident slouží systému, nikoliv systém jemu

Trump se tak bude muset vyrovnat s poznáním, že americký prezident slouží systému, nikoliv systém jemu | Foto: Evan Vucci | Zdroj: ČTK

Zpravodajský web Českého rozhlasu pro vás připravil "názorový rozcestník". Najdete v něm komentáře amerických prezidentských voleb, které ve středu zazněly v Českém rozhlasu.

„Je to dobrá zpráva pro Ameriku po tom neúspěšném osmiletém období vlády Baracka Obamy a dobrá zpráva pro svět. I pro ČR, protože Donald Trump je člověk, který mezi všemi kandidáty má jediný nějaký osobní vztah k České republice. A je to dobrá zpráva pro Institut Václava Klause, kterému šéfuji, protože ten byl jednou z mála institucí, která Donalda Trumpa v naší veřejné diskuzi hájila a snažila se ho ubránit,“ říká ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigel.

Clintonová promluvila: Amerika je rozdělná, doufám v úspěšného Trumpa

Číst článek

„Já radost nemám. Vnímám to podobně, jako když si představím, že by u nás vyhrál volby Miroslav Sládek. I když by měl v něčem pravdu, tak asi většina lidí by se z toho nedokázala radovat. To, co navrhuje, je tak neurčité, že si nedokážu moc představit, v čem posune svět k lepšímu,“ nesouhlasí s Weiglem Petr Jedlička z Deníku referendum.

Poslechněte si celé Pro a Proti Jiřího Weigla a Petra Jedličky.

Šok, Dům hororů, vulgarity na titulkách. Podívejte se, jak média reagovala na Trumpovo zvolení

Číst článek

„Myslím, že tohle způsobila situace, že část společnosti není schopná adekvátně fungovat v moderním světě,“ říká profesor bostonské univerzity Igor Lukeš.

Trump se podle něho najednou objevuje jako rytíř na bílém koni a říká, že se o ně postará a zavede je zpátky do toho mýtického světa, kde bylo všechno srozumitelnější, pochopitelnější, všechno dávalo smysl a bylo to tak před 50 lety.

Co znamená zvolení Trumpa pro Česko? Ekonomickou a bezpečnostní nejistotu

Číst článek

Přečtěte si celý komentář Igora Lukeše: Trump se poprvé dívá tváří v tvář kruté realitě vítězství

„Co bude dál, nevíme,“ říká americký novinář Erik Best. Trump podle něj přináší velké nejistoty. Best předpokládá, že část Američanů Trumpa zřejmě nepřijme a nejistota bude o to větší. Velký problém mají i americká média, která lidi nutila do volby Hillary Clintonové. novinář Erik Best

Přečtěte si celý komentář Erika Besta: Donald Trump sice vyhrál, přináší ale jen další velké nejistoty

„Mají mnoho společného a hodně rozdílného. Hovořit o Zemanovi jako o českém Donaldu Trumpovi by nebylo přesné, protože Donald Trump není dlouholetý zkušený politik. Miloš Zeman je,“ komentuje Petr Hartman projev Miloše Zemana k výsledku voleb v USA.

Přečtěte si celý komentář Petra Hartmana: Co spojuje Zemana a Trumpa? Silná politická nekorektnost, někdy až neslušnost

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme