Klimatické změny jsou hoax, očkování způsobuje autismus. Názory Trumpa straší vědce

Trumpovo prezidentství bude pro světovou vědu katastrofa. Tak komentuje odborná veřejnost výsledek amerických prezidentských voleb. Trump se totiž v kampani řadil mezi skeptiky, kteří například popírají existenci globálního oteplování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2016-11-08T134613Z_3_MTZGRQECB8BN1YD2_RTRFIPP_0_USA-ELECTION-TRUMP.JPG

2016-11-08T134613Z_3_MTZGRQECB8BN1YD2_RTRFIPP_0_USA-ELECTION-TRUMP.JPG | Zdroj: Reuters

Největší obavy vzbuzuje postoj amerického prezidenta ke globálnímu oteplování, protože Trump se už před několika měsíci vyjádřil, že v případě, že bude zvolen, zruší americký podpis pod Pařížskou klimatickou dohodou.

Pro její úspěch ale byla účast Spojených států amerických klíčová, protože USA jsou největším producentem skleníkových plynů na světě. A dohoda z Paříže byl v podstatě první velký projekt tohoto druhu, ke kterému se USA připojily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Novák z vědecké redakce shrnul postoje Donalda Trumpa k vědě

Trump mnohokrát označil klimatické změny za hoax, tedy smyšlenou poplašnou zprávu, nebo za výmysl Číňanů, kteří díky omezení emisí chtějí srazit Ameriku na kolena.

A nezastavuje se jen u klimatických změn. Kritizoval i třeba obnovitelné zdroje energie. Větrné elektrárny jsou podle něj odporné a škodlivé. Nový americký prezident by je dokonce rád zakázal a povolil jen v oblastech těžkého průmyslu.

Naopak těžba fosilních paliv metodou frakování je podle něj bezpečná. Pro úplnost, frakování je v posledních letech populární těžba těžce přístupných ložisek ropy, kdy se do podzemí vhání tuny chemikálií a lokálně hrozí kontaminace pitné vody nebo zemětřesení.

Ozonová díra? Hoax

Svérázný názor má i třeba na ozonovou díru. Tento podle něj hoax může údajně za to, že jsou dnes horší spreje na vlasy.

„Nesmíte už používat spreje s freony, protože mají vliv na ozon. Dříve jste si vlasy nastříkali sprejem a bylo to fajn. Teď si dáte sprej a vydrží to dvacet minut. Když se nastříkám lakem na vlasy v bytě se zavřenými okny, tak se zvětší ozonová díra? Na to říkám: Ani náhodou, lidi, ani náhodou,“ hřímal ve své kampani.

Proč vyhrál Donald Trump? Média volila průzkumy, které jim vyhovovaly, míní analytik

Číst článek

Trump ve své kampani využíval i takzvaná anti-science témata. Jde o neformální myšlenkový proud, který je v americké společnosti poměrně populární. A vyznačuje se tím, že jde zcela proti běžným, hlavně tedy lékařským poznatkům.

Budoucí prezident je třeba přesvědčen, že očkování způsobuje autismus. Což je sice i v Česku rozšířená představa a budí velké vášně, ale z hlediska vědy to není pravda. Jindy zase vyjádřil přesvědčení, že na potrat může jít žena klidně i den před porodem.

Očkování škodí, zika ne

Virus zika týče prý není žádné nebezpečí. Proti tomu vystoupily stovky lékařů s prohlášením k veřejnosti, že Trump je nebezpečný pro veřejné zdraví.

Trump podobnou veřejnou reakci "schytal" i kvůli klimatickým změnám, kdy proti němu zase vystoupily stovky vědců, včetně řady nobelistů. A politologové čekají, že na dlouhý život se nemůže těšit ani zdravotnický program Obama care.

Trumpovy postoje? Na hranici s Mexikem chce postavit zeď, povolil by waterboarding

Číst článek

NASA po Trumpově zvolení zřejmě nemůže počítat s rozpočtem na nějaké velké projekty, protože Trump, ačkoliv údajně miluje vesmírný výzkum, tak Amerika je podle něj v krizi a nemůže si takový luxus dovolit.

USA podle něj také investují příliš mnoho peněz do vzdělání. Nejspíš bude chtít zrušit federální ministerstvo školství a převést správu škol na jednotlivé státy. Také omezí humanitní vzdělání a chce omezit státní podporu inovací a přimět firmy k tomu, aby nové technologie kupovaly ze svého.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme