‚Ne Trumpovi! Ne rasistické USA! Ne Ku-Klux-Klanu!‘ skandovali demonstranti v Chicagu

Lidé v Chicagu, Filadelfii, San Franciscu, na Manhattonu a dalších místech po celých Spojených státech amerických protestovali proti zvolení Donalda Trumpa. Demonstrující mají obavy z nárůstu rasismu, sexismu a protiimigrantských nálad po jeho nástupu do Bílého domu. Poražená prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vyzvala demonstranty k respektování výsledků voleb. Na druhé straně příznivci Donalda Trumpa pokračují v oslavách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem

Protesty proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem | Zdroj: Reuters

Asi tisícovka demonstrantů se shromáždila na newyorkském Manhattonu. Lidé zde skandovali „Trump není náš prezident“. Toto prohlášení se stalo hlavním heslem všech protestů proti novému prezidentovi po celých Spojených státech.

V Chicagu se tisíc lidí snažilo dostat k Trumpově hotelu. Přitom provolávali hesla „Ne Trumpovi! Ne rasistické USA! Ne KKK (Ku-Klux-Klanu)!“ Demonstranti upozorňovali, že se Trump v předvolební kampani nezřekl podpory této rasistické organizace. Protestující se k hotelu nedostali, chicagská policie je k hotelu nepustila.

Příznivci a odpůrci Trumpa se střetli u Bílého domu, protestuje se i na univerzitách

Číst článek

„Jsem opravdu vyděšená tím, co se děje v této zemi,“ řekla 22letá Adriana Rizzoová agentuře Reuters, zatímco držela v ruce ceduli s nápisem: „Užívejte si svých práv, dokud můžete“.

„Jsem mimořádně znepokojena nárůstem bílého nacionalismu," dodala Rizzoová, které se nelíbí protiimigrantská rétorika, kterou se Trump prezentoval v předvolebním boji.

Protesty proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem | Foto: Reuters

Někteří demonstranti vyjadřovali podporu Hillary Clintonové tak, že zapalovali svíčky před Bílým domem a skandovali „Nejsi sama“.

Protesty proti Trumpovy propukly také na západě USA po vyhlášení vítězství. V Oaklandu na předměstí kalifornského San Franciska demonstranti spálili figurínu Donalda Trumpa, zapálili odpadky a pneumatiky a rozbíjeli výlohy obchodů. Nedaleko míst, kde se protesty konaly, se dokonce střílelo.

Demonstranti pálí figurínu Donalda Trumpa | Foto: Reuters

Někteří lidé také protestovali proti volebnímu systému USA, kdy volby může vyhrát Trump, který získal méně hlasů než Clintonová.

Politici v USA s poraženou prezidentskou kandidátkou Hillary Clintonovou v čele vyzvali demonstranty, aby respektovali demokratické rozhodnutí voličů.

ČTK, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme